Het Debuut 2023

Via Rudolphi Producties
do 5 okt en vr 6 okt
do 5 okt 2023
en
vr 6 okt 2023

Tijdens Het Debuut ontdek je de meest opvallende afstudeervoorstellingen van 2023. Op één avond zie je drie verschillende voorstellingen van dé theatermakers van de toekomst. Met Het Debuut geeft Via Rudolphi Producties al meer dan 10 jaar de nieuwe generatie theatermakers een podium. Als één van de eersten zie je de makers van de toekomst, pioniers waar je ongetwijfeld nog veel van gaat horen.

Voorstellingen in Het Debuut 2023

 • Femi van Elshuis
  Ik wil wit zijn

  Waar kom ik vandaan?
  Doet dat ertoe?
  Voel ik mij thuis in Nederland?
  Hoor ik mij thuis te voelen in Nederland?
  Dromen witte mensen ook van zwart zijn?
  Moeten dromen realistisch zijn?
  Waarom heb ik het alleen maar over zwart en wit?
  Geef ik te veel betekenis aan kleur?
  Is dat mijn schuld?
  Is je af en toe ergens niet thuis voelen genoeg om je ergens niet welkom te voelen?

  Een ontwapenende voorstelling waarin Femi met storytelling, spoken word en een hele hoop vragen onderzoekt wat haar zwart zijn betekent. Zowel voor haarzelf als voor een buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen.

 • Jeroen van Arkel & Koen ter Braak
  MODDERGAT

  In Moddergat, het meest Noordelijke dorp van het land, zien we twee vrienden. Twee mensen die ook twee andere mensen hadden kunnen zijn. In een landschap dat ook een ander landschap had kunnen zijn.

  Laat je meevoeren in het multiversum van Koen en Jeroen. Geen voorstelling is hetzelfde, ze spelen compromisloos dat wat het moment hen ingeeft. Een ode aan de opties. Een voorstelling over alles wat had kunnen zijn en tegelijkertijd over niets.

  Weet dat je erbij had kunnen zijn. Of misschien ooit al eens bent geweest. In een ander universum.

 • Jonathan Eduardo Brito
  A Thousand Roses

  “Wat is het dat mij tegenhoudt om echt van mijzelf te houden? Wat is liefde? En hoe kan ik terug naar het begin, naar mij, die kleine ik die ik ooit was?”

  Gevangen in een arena van verlangens neemt Jonathan je mee in zijn persoonlijke zoektocht. Van zelfdestructie naar zelfliefde. A Thousand Roses is een poëtische, muzikale lofzang aan het innerlijke kind, die ondanks jou nooit zal loslaten.

★★★★ Drie korte voorstellingen van jonge theatermakers op één avond. Dat is de luxe die onder de noemer Het Debuut al heel wat jaren wordt aangeboden door Via Rudolphi Producties. (…) Een buitenkansje.

De Volkskrant

In de media

“Het Debuut geeft beginnende theatermakers een zinvol zetje in de richting van een professionele praktijk.” ●●●● NRC 
 
“Een van de meer bewonderenswaardige concepten in de theaterwereld is Het Debuut van Rudolphi Producties, waarbij een selectie van afstudeervoorstellingen samen op tournee wordt gestuurd.” NRC (2021) 
 
"Met het opheffen van het ITS Festival worden initiatieven als Het Debuut nóg belangrijker." Theaterkrant (2021) 

Over de makers 

 • Femi van Elshuis (2001) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Vanwege de door haar gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over thema's als identiteit, gemeenschap en uitsluiting, die zij op een eerlijke en vaak poëtische manier aan de kijker voorspiegelt.

 • Koen ter Braak (1998) en Jeroen van Arkel (2001) studeerden aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de acteursopleiding. Zij verwerken hun filosofische gesprekken in beeldende, fysieke en humoristische voorstellingen.

 • Jonathan Eduardo Brito (1998) studeerde aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunstacademie, de acteursopleiding. In zijn werk reflecteert hij op thema’s als liefde, identiteit, het vinden van je ‘thuis’ en de viering van het ‘zijn’. Thema’s die hij in een muzikale, poëtische vorm giet.

Credits

beeld Perla van Kessel & Roel van de Ven | idee en concept Marie-Anne Rudolphi & Maarten van der Cammen | artistieke coaching Peer van den Berg | organisatie Via Rudolphi 

Ik wil wit zijn

Concept, tekst & spel: Femi van Elshuis
Eindregie: Sabrina van Halderen
Dramaturgie: Maarten Bos
Met dank aan: Thomas Spijkerman, Okke Dillo

MODDERGAT

Concept, tekst & spel: Jeroen van Arkel en Koen ter Braak
Eindregie: Joep Hendrikx
Vormgeving: Bonnie Brandt

A Thousand Roses

Concept, tekst & spel: Jonathan Eduardo Brito
Eindregie: Priscilla Vaudelle
Begeleider: Thomas Spijkerman
Muziek: Jilviën Oosterwolde, Martin Verheesen
Kostuum Jille van de Pas