Wandeling Den Haag en Slavernij in Nederlandse Gebarentaal

Theatrale route langs plekken met een verhaal
Theater voor Keti Koti
ma 1 jul - 13:30 - 17:00
ma 1 jul 2024
13:30 - 17:00
  • ma 1 jul 2024
    13:30 - 17:00
    Koninklijke Schouwburg
    Korte Voorhout 3

Standswandeling geheel in Nederlandse Gebarentaal langs plekken die een rol hebben gespeeld in het koloniale en slavernijverleden. De gids is Jo-Ann Fernandes - zij neemt je mee in de verhalen op de verschillende locaties in gebarentaal. Vervolgens zal een tolk de gebaren vertalen in gesproken woord zodat ook horend publiek de verhalen meekrijgt.

Den Haag speelde al vanaf de 17de eeuw een centrale rol in de totstandkoming, de handhaving en de afschaffing van de slavernij. In het Haagse straatbeeld zijn sporen van deze geschiedenis nog altijd zichtbaar. Verschillende locaties herinneren ons tot op heden aan het slavernijverleden en maken onderdeel uit van deze stadswandeling.

De wandeling start in de Koninklijke Schouwburg. Al in 1801 werd de eerste anti-slavernij voorstelling opgevoerd in de Haagse Schouwburg. Dit toneelstuk van Dirk van Hogendorp, 'Kraspoekol of de slavernij, een tafereel der zeden van Nederlandsch-Indië', moest door acties van demonstranten al na de eerste akte worden afgebroken.

De wandeling gaat ook langs kunstwerken in het Mauritshuis, in de 17de-eeuw gebouwd als woonhuis van Johan Maurits van Nassau-Siegen. Hij was van 1636-1644 gouverneur-generaal van ‘Nederlands-Brazilië’. De vele suikerrietplantages in de kolonie draaiden volledig op de arbeid van slaafgemaakte mensen uit West- en Centraal-Afrika. Onder het bewind van Johan Maurits werd de WIC op grote schaal actief in de trans-Atlantische slavenhandel. Een deel van het geld dat Johan Maurits in Brazilië verdiende, gebruikte hij voor de bouw van zijn Haagse stadspaleis. In de volksmond smalend bekend als 'Het Suikerpaleis'. Uit recent onderzoek van het Mauritshuis zelf is duidelijk geworden dat Johan Maurits niet alleen vanuit zijn functie, maar ook persoonlijk betrokken was bij de slavenhandel. Het museum deelt deze nieuwe inzichten met het publiek om daarmee het bewustzijn over de koloniale geschiedenis te vergroten.


De wandeling voert verder langs historische plekken waaronder het Kabinet van de Koning, Lange Voorhout en de Gevangenpoort.

Met Tolk Nederlandse Gebarentaal