Luisterverhalen voor in de klas

Een serie van zes originele, avontuurlijke en filosofische verhalen voor in de klas die je anders naar de wereld laten kijken. Verhalen om even weg te dromen, om je verbeelding op te rekken, om nieuwe woorden te leren kennen, om aan de drukke wereld te ontsnappen en om ouderwets lekker te worden voorgelezen door de mooiste stemmen van Nederland.  

Aflevering 1: Logboek van een graafmissie

Kapitein Drull is op missie. Samen met zijn bemanning, machinist Luthien, Kok de scheepskok, Roger de boordcomputer, de boordbioloog en haar 15 scheepspoezen, proberen ze het middelpunt van de aarde te bereiken. In iedere aardlaag belanden ze in een nieuw avontuur. Ga mee op reis naar het midden van de aarde. 

Dit verhaal wordt voorgelezen door Rick Paul van Mulligen.

Educatie: Ga op graafmissie in je eigen hoofd

Opdracht die je vóór en na het luisteren kan doen. Luister de podcast liggend op de grond en teken na het luisteren jouw graafmissie als die in je eigen hoofd plaats zou vinden. Wat zou je dan tegenkomen op deze missie?

Download het educatiemateriaal

Aflevering 2: MIJN PIJN IS EEN 10

In het Nederlands tel je van één, twee, drie. In het Arabisch tel je van wahed, dzjoezj, tletla. Maar wat als we niet leerden tellen. Wat als onze taal geen telwoorden zou kennen? Hoe zou dat ons leven dan veranderen?

Dit verhaal wordt voorgelezen door Betty Schuurman.

Educatie: Een uur lang zonder cijfers

Opdracht die je vóór en na het luisteren kan doen. Luister de podcast op je stoel en probeer na het luisteren van de podcast samen 1 uur lang geen cijfers te gebruiken.

Download het educatiemateriaal

Aflevering 3: Drijf!

In een kronkel dronkel draaikolk in de grootse weidse oceaan op een dobber drijvend bootje zitten vier spoken en een papegaai. Deze spoken zijn op weg naar huis maar zitten nu op een bootje in het midden van de oceaan.

Dit verhaal wordt voorgelezen door Emmanuel Ohene Boafo.

Educatie: Samen in een kronkel dronkel draaikolk 

Opdracht die je vóór en na het luisteren kan doen. Luister de podcast zittend op je tafel en stel je voor dat je op zee drijft. Wanneer heb jij voor het laatst iets gedaan dat je niet durfde? En is durven hetzelfde als kunnen?

Download het educatiemateriaal

Aflevering 4: De wereld in haar hoofd

Een meisje had aan de aarde gedacht en alles erop. En om eraan te kunnen denken moest de aarde passen in haar hoofd, en toen liep ze dus ineens met een hoofd vol aarde rond. Maar is de wereld en alles erop wel veilig in het hoofd van een klein meisje? Ze besluit de aarde terug te brengen naar waar deze haar hoofd ingeglipt is.

Dit verhaal wordt voorgelezen door Tamar van den Dop.

Educatie: Hoofdzaken

Opdracht die je vóór en na het luisteren kan doen. Wat gebeurt er allemaal in jouw hoofd? En lukt het je wel eens om aan helemaal niks te denken? Ga op onderzoek uit in je eigen hoofd en ontdek welke wereld zich daar afspeelt.

Download het educatiemateriaal

Aflevering 5: Wakker vallen

Ken je dat? Allemaal verhalen verstopt in je hoofd. Een zee in een kom. Wolken in je hoofd. Overblijfsels van plekken die op thuis lijken. Een schommel, een school. Mist, golven, stemmen, gebouwen en gezichten. Ken je dat ook? Dat alles even niet klopt? Dat alles raar is.

Dit verhaal wordt voorgelezen door Jaap Spijkers.

Educatie: Geheugencapsule

Opdracht die je vóór en na het luisteren kan doen. In ons hoofd zitten allemaal herinneringen. Welke herinnering zou je voor altijd willen bewaren? Ga aan de slag en maak je eigen geheugencapsule. Omdat we sommige dingen nooit willen vergeten. Toch?

Download het educatiemateriaal

Aflevering 6: Naar de grond kijken

tekst

Dit verhaal wordt voorgelezen door Scott Beekhuizen.

Educatie: Oost west thuis best

Opdracht die je vóór en na het luisteren kan doen. Waar voel jij je thuis? En wat heb je echt nodig om je ergens thuis te voelen? Ga een mini-onderzoek aan met je familie of je klas en ontdek wat thuis zijn voor jullie betekent.

Download het educatiemateriaal

Verhalen van nieuwe schrijvers

Regisseur Noël Fischer van HNTjong vroeg een aantal jonge toneelschrijver en dichters een kort verhaal te schrijven speciaal voor jonge oren. Je hoort de verhalen van een nieuwe generatie schrijvers: Edna Azulay, Coen Cornelis, Marie Groothof, Dean Bowen, Eva Toorop en Pelumi Adejumo.

De verhalen worden voorgelezen door niemand minder dan acteurs Jaap Spijkers, Betty Schuurman, Tamar van den Dop, Rick Paul van Mulligen, Scott Beekhuizen en Emmanuel Ohene Boafo.