Gnawa Festival wordt benefiet voor slachtoffers aardbeving in Marokko

Het Nederlandse Gnawa Festival dat dit weekend in Den Haag plaatsvindt, wordt overschaduwd door de aardbevingsramp in Marokko. Het festival wordt nu omgezet in een benefietfestival voor de slachtoffers.


De Gnawa-artiesten, afkomstig uit het gebied en omliggende landen, laten hun concerten doorgaan om samen met het publiek steun te betuigen aan de slachtoffers. De inkomsten uit kaartverkoop worden door de deelnemende theaters gedoneerd aan de samenwerkende hulporganisaties.

PAARD doneert de volledige inkomsten van het concert van Tamikrest afgelopen vrijdag, Het Nationale Theater de inkomsten van het Kaseko / Gnawa Concert vanavond in de Koninklijke Schouwburg en Korzo Theater de inkomsten van Lemma – ook vanavond. Morgen gaat een deel van de opbrengst van het concert in Amare van Hind Ennaira in samenwerking met het Amsterdams Andalusisch orkest naar de slachtoffers. Ook dit Nederlands/Marokkaanse orkest zal zijn gage doneren. Op alle locaties wordt het publiek opgeroepen meer te doneren.

Het was voor de organisatie een belangrijk signaal om het festival door te laten gaan. Festivaldirecteur Mustapha Barbouch: “De concerten in de theaterzalen zijn een gelegenheid om elkaar te ontmoeten in deze vreselijke tijd. We moeten elkaar kunnen steunen en samen deze ramp onder ogen zien.”

Over het Gnawa Festival

Het Gnawa Festival vindt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september plaats in Den Haag. Internationale artiesten zullen samenkomen in Amare, PAARD, Korzo Theater en in de Koninklijke Schouwburg (Het Nationale Theater). Naast de muzikale optredens zijn er workshops, lezingen en filmvertoningen over de Gnawa-cultuur en -geschiedenis. Het Gnawa Festival in Den Haag staat bekend om de harmonieuze mix van traditionele en moderne muziek.

programma