Schoolvoorstelling: Lady + Lord Macbeth (15+) -Suburbia - leerjaar 4 t/m 6 | alle niveaus

maak een reservering

Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Daar voegen schrijver Lanoye en regisseur Diepenhorst twee onverwachte elementen aan toe. Bodemloze liefde en pijn — het gemis aan wat nooit heeft mogen zijn. En een centrale, drijvende rol voor Lady MacBeth. Zij en Lord MacBeth hebben elkaar al in hun jeugd onvoorwaardelijk trouw gezworen. Met de jaren is hun passie nog aangescherpt door de grote tragedie in hun leven: ze bleven kinderloos. In tegenstelling tot hun vrienden, Lord en Lady Banquo. Die kunnen pronken met een prachtig zoontje, Fleance, dat dol is op zijn oom en tante Macbeth. Zelfs die kinderliefde kwetst de ouder wordende MacBeths meer dan ze tonen.

Lord MacBeth werkt zijn onbehagen uit op het slagveld. Als meest ervaren generaal van koning Duncan vecht hij nog steeds in de voorste gelederen, als een bezetene. Maar de eer die hem na afloop wordt bewezen troost hem niet. En zijn vriend Banquo, allesbehalve een vechtjas, blijft populairder dan hij. Lady MacBeth bezweert haar man dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De waarzegsters die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd — of was het omgekeerd? Is zijzelf de eigenlijke bedenkster? Samen moeten ze de zwakke koning Duncan uit de weg ruimen. Lord MacBeth heeft als enige recht op de troon. Maar ook hun vrienden Lord en Lady Banquo moeten uit beeld verdwijnen. Lady MacBeth heeft recht op Fleance. Een zoontje dat zij kan opvoeden tot kroonprins. Beter dan zijn echte moeder het zou kunnen. Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf.

Educatie

Bij deze voorstelling is geen educatiemateriaal ontwikkeld. Benieuwd of er iets mogelijk is? Neem contact op met Tim Lafeber.

Speeldata

Vrije voorstellingen
wo 3 apr 2024
20:15 uur de Koninklijke Schouwburg

Prijs per leerling €13,00