Schoolvoorstelling: Rabbit Hole (12+) - De Toneelmakerij - leerjaar 1 t/m 5 | alle leerjaren

maak een reservering

Complottheorieën en de online-wereld zijn niet meer weg te denken uit de actualiteit. Maar hoe weet je wat de waarheid is? Rabbit Hole is een interactieve, futuristische voorstelling waarin het publiek een actieve rol speelt. Via eigen mobiele telefoons zijn bezoekers onderdeel van een digitaal netwerk en hebben ze invloed op beslissingen op het podium. De Toneelmakerij en Theater Sonnevanck brengen een unieke cross-mediale omgeving om op zoek te gaan naar betrouwbare informatie. Stap je into the rabbit hole? Of blijf je er juist buiten?

Even voor de duidelijkheid: Samy is geen wappie. Verre van dat. Hij gelooft niet in bizarre conspiracies. Hij denkt niet dat de aarde plat is, gelooft niet in bloed-drinkende elites en snapt heus wel dat corona niet door 5G-masten is verspreid. Waarom noemt iedereen hem dan toch een complotdenker? Zijn ze bang voor hem, omdat hij zelf nadenkt? Is het zo bedreigend wanneer iemand niet meer braaf meedraait met het systeem? Samy vertrouwt niet meer blind op z’n ouders, z’n leraren, het NOS-Journaal. Hij is geen dom schaap meer. Net als Neo in de Matrix neemt Samy de red pill. Hij is wakker, hij is bereid de waarheid onder ogen te komen. Samy stopt met school en trekt zich terug in zijn eigen groeiende online community. Deze truthers doen hun eigen onderzoek, samen zoeken ze naar de waarheid. “Where we go one, we go all.” Terwijl de buitenwereld zich één voor één van Samy afkeert, probeert zijn zus Hanna wanhopig om weer contact met hem te krijgen.

Educatie

In een workshop ontmoeten filosofie, theater en techniek elkaar. We bouwen een deepfake van een politicus naar keuze en laten hem of haar precies dat zeggen wat wij graag zouden willen. We onderzoeken onze wereldleider als een theatraal personage. Hoe beweegt ons personage, hoe denkt hij of zij, wat drijft hem of haar? We oefenen onze fake eerst live en dan bouwen we de benodigde digitale applicatie. Dit vormt een opmaat naar een gesprek over de invloed van bubbels, cookies en deepfakes op ons leven en de democratie.

Speeldata

Schoolvoorstellingen
do 18 apr 2024
10:30 uur Theater aan het Spui  | Zaal 1
do 18 apr 2024
13:30 uur Theater aan het Spui  | Zaal 1

Vrije voorstellingen
wo 17 apr 2024
19:30 uur Theater aan het Spui  | Zaal 1

Prijs per leerling €11,50

Boeken via Cultuurschakel

De gemeente Den Haag stimuleert scholen om met hun leerlingen de Haagse culturele instellingen te bezoeken. Daarom stelt zij voor de leerjaren 1, 2 en 3 per leerling €5,- subsidie beschikbaar. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor de subsidie, is dat de school gebruik maakt van de landelijke CJP Cultuurkaart. Meer info op www.cultuurschakel.nl/inschrijven. Vragen over het inschrijven bij Cultuurschakel kun je stellen aan Frauke van Opstal.

boek deze voorstelling via Cultuurschakel