We missen jullie, we missen het contact

wo 22 apr.

Alle voorstellingen tot 1 juni zijn geannuleerd. We missen het spelen van voorstellingen, het ontvangen van de artiesten en het contact met al onze bezoekers. Hierbij een brief van onze directeur Cees Debets aan jullie, ons publiek.

Hooggeëerd publiek,

Het is vandaag woensdag 22 april, elke dag wordt de volle omvang van de coronacrisis duidelijker. Zij laat op dit moment al diepe sporen na in de samenleving. Voor ons begon de crisis met de plotselinge sluiting van onze zalen en het niet spelen van de voorstellingen in het land en groeide uit tot een groot en langdurig gemis. We missen jullie, we missen het om voor jullie te spelen, de gesprekken na afloop, we missen het contact.

Daarom vertellen wij jullie nu elke dag een verhaal uit de Decamerone, deelt onze educatieafdeling filmpjes met kinderen en scholen, en werken we mee aan het internationale project Corona Virus Time Capsule. Ook zijn we bezig met een bijzondere editie van De Laatste Getuigen op 4 mei, niet in de Koninklijke Schouwburg maar online waarin onze acteurs je meenemen in ooggetuigeverslagen. Jongeren doen traditiegetrouw weer een project in het kader van Theater na de Dam. Dit jaar niet in het theater, maar in het klein aan de eettafel, met een tafelkleed dat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan. 

Maar zodra het kan willen wij weer met jullie in contact komen, niet digitaal maar het liefst écht. Hiervoor werken we aan het project Het Nationale Theater speelt altijd. Misschien beginnen we simpel, met een monoloog, een korte, die meerdere keren per dag voor een klein publiek kan worden gespeeld. De volgende stap is dan misschien een dialoog tussen twee acteurs, bijvoorbeeld tussen Romana Vrede en Mark Rietman. Dit alles binnen de richtlijnen van het kabinet en de RIVM. Veilig en hygiënisch. Op gepaste afstand, zoals we dat van elkaar verwachten in de anderhalve meter samenleving. Voorzichtig en langzaamaan bouwen we weer met elkaar aan een bloeiend theater. Want dat is wat wij willen: samen met jullie dé plek zijn waar je elkaar ontmoet, waar je andere verhalen hoort, getroost wordt, keihard kunt lachen of even een andere wereld kunt betreden.

Na mijn vorige brief vroegen veel bezoekers hoe ze ons door deze zware tijd heen kunnen helpen. Dat deed ons goed. We geven op deze pagina zo helder mogelijk antwoord op de vraag hoe je ons kan steunen. We zijn ook begonnen contact met jullie op te nemen over de geannuleerde voorstellingen en de gekochte kaarten.

De crisis heeft op ons allen een enorme impact. De zorg voor elkaar, de zorg over je baan. Families die getroffen zijn, het verdriet van geen contact mogen hebben, een van onze vaste bezoekers die overleden is. Bovenal wil ik jullie daarom namens alle medewerkers van Het Nationale Theater sterkte en moed toewensen in deze zware tijd. En laten we hopen dat we elkaar snel weer kunnen zien. 

Tot binnenkort!


Cees Debets
Directeur Theater


Heb je kaartjes voor een geannuleerde voorstelling? We nemen zo snel mogelijk contact met je op. Je kaartjes worden automatisch omgezet in een voucher. Lees meer over de ticketregeling.