Zaal 3

de meest verrassende zaal van Het Nationale Theater

“We hebben het al jaren zo gedaan in het theater, maar slaat dat eigenlijk wel ergens op?”

In Zaal 3 zetten we alle onderdelen van de podiumkunsten op losse schroeven. Daardoor komen we tot verrassende nieuwe inzichten en boeiende resultaten. Daarbij werken wij vooral met makers die met de grootste vanzelfsprekendheid níet aan disciplines doen.

Een laboratorium

Zaal 3 is een laboratorium, waar wij niet alleen nieuw talent een kans geven, maar ook zoeken naar nieuwe manieren van geld verdienen en zelf produceren. De makers die in Zaal 3 spelen zijn verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten en het aantrekken van publiek. Ze krijgen de kans vlieguren te maken en misschien nog wel belangrijker: een publiek te vinden voor hun voorstellingen. Andersom maak jij als ons publiek op een verrassende manier kennis met deze talenten, draag je bij aan de groei van nieuwe carrières en volg je van dichtbij de weg naar grotere zalen. 

Kom langs voor een kopje koffie of een glas wijn 

Zaal 3 is een gezellige en fijne plek om te zijn, óók wanneer je niet naar een voorstelling gaat. Op vrijdag, zaterdag en zondag is Zaal 3 geopend vanaf 14.00 uur voor een glas wijn, kopje koffie en een kleine snack. Op de overige dagen openen we momenteel onze deuren één uur voorafgaand aan de voorstelling. We hopen zo snel mogelijk alle dagen van de week weer geopend te zijn voor een heerlijk diner, maar momenteel kun je bij onze vaste programma's Over Boeken en de Poeziebar al wel een voorproefje krijgen van onze keuken en aanschuiven bij het dagmenu van € 12,50. 

Vanaf 3 december 

Vanaf drie december openen we op maandag t/m donderdag onze deuren om 16.00 uur, mits er 's avonds een voorstelling speelt. Op deze dagen kun je voor € 15,- gezellig mee eten. Je kunt het diner bestellen via onze website, wanneer je ook een kaartje voor een voorstelling in Zaal 3 koopt. 

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn we vanaf 14.00 uur geopend. 

Binnenkort in Zaal 3

 • De zachte kracht

  Simon Heijmans
  vr 16 dec

  Twee mensen hadden elkaar al eerder kunnen kennen, maar hun levens raakten elkaar steeds net niet. Hij trok zich terug. Kwam het afgelopen jaar niet buiten en leefde alleen online. Zij nam de vlucht naar voren, vertrok met grote dromen naar Amerika en komt nu zonder terug. Maar vanaf vandaag is weer alles mogelijk. En anders morgen. 

 • De Vrije School de Voorstelling

  Tommy Ventevogel, Kaatje Kooij en Jos Nargy
  zo 26 mrt

  Kaatje, Tommy en Jos onderzoeken wat ze eigenlijk hebben meegemaakt toen zij de Vrije School doorliepen. Alledrie een andere klas op een andere plek in een ander jaar, maar volgens dezelfde antroposofische leer. Zij hebben het er steeds over dat er een organische klik is tussen hen en andere voormalig Vrije Scholieren die zij in het wild tegenkomen. Maar wat is die klik?

 • Poeziebar

  De Poezieboys | Zaal 3
  wo 14 dec
  -
  wo 5 apr

  De Poezieboys, dat zijn Jos Nargy en Joep Hendrikx. Samen brengen zij iedere maand op woensdag de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op de legendarische avond in 1966 van Simon Vinkenoog in Carré. Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. Iedere Poeziebar nodigen zij verschillende dichters uit met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie!

 • Peer Gynt (speelt David Westera)

  David Westera en Koen van Seuren
  vr 23 sep

  Bestaat een leugenaar?
   
  De fantasie is misschien wel het mooiste geschenk dat de evolutie ons, de mens, gegeven heeft. We kunnen het zo gek niet bedenken. Maar ons vermogen tot verzinnen stelt ons ook in staat te liegen; om verzinsels als waarheden te verkondigen, of om de waarheid in ons voordeel om te buigen. 

  • vr 23 sep - 20:30
   Geweest
  • vr 23 sep - 20:30
   Geweest
 • Double Bill | BUSTED & Ik wil wit zijn

  VERS uit Amsterdam
  di 9 mei

  VERS is dé plek voor jong talent om in een professionele omgeving te laten zien wat ze in huis hebben. Tijdens deze Double Bill zie je de one-woman-show BUSTED van Céline Vermeulen en de al even autobiografische solo Ik wil wit zijn van Femi van Elshuis. Twee getalenteerde theatermakers uit Amsterdam op één avond.

 • Bloodscent

  Frascati Producties | Gavin-Viano
  wo 1 mrt

  Princess Bangura speelt Jennely: een jonge vrouw geboren in de jaren 90, die een geheim met zich meedraagt, maar er alles aan doet om dat te verbergen. Cuz' ain't nobody got time for that, right?

 • ÉÉN/DERDE

  Collectief BrugMan
  ma 27 feb

  "De schakelaar voor het licht zit daar, aan de andere kant, dus ik slaap altijd met het licht aan.
  Ja.
  Koos ik voor de andere kant, zat ik alleen met een schakelaar.
  Het is het een of het ander, dat begrijp ik ook wel."

 • De haas, de roggelelie en de worm

  Klimaatdichters
  zo 12 mrt

  Aan de randen van onze akkers heeft het altijd gekrioeld van het leven. Daar bloeien bijzondere planten en vinden dieren hun huis boven en onder de grond. Hazen bouwen hun leger graag tussen de kluiten van de omgeploegde akker. Ook de roggelelie met zijn feloranje bloemen voelt zich thuis op deze reepjes land, vooral bij roggevelden. Onder de grond graven de wormen hun gangen en houden zo de bodem luchtig terwijl ze organisch materiaal verteren. Maar hoe lang nog?

 • Performance Night

  VERS uit Maastricht
  vr 2 dec

  10 performers in het tweede jaar van hun studie
  8 performances onder begeleiding van Wim Janssen 

  "We staan nog midden in het proces en delen graag, een kans om werk te zien voordat de darlings gekilld zijn."

  • vr 2 dec - 20:30
   Geweest
  • vr 2 dec - 20:30
   Geweest
 • Rubens Meisjes

  Club Lam
  di 13 dec

  In Rubens Meisjes, de nieuwste voorstelling van Club Lam, wachten drie twistende naaktmodellen om geportretteerd te worden. Het vierde model, Suada, laat echter op zich wachten. Wanneer de vrouwen na verloop van tijd de gruwelijke reden van haar afwezigheid ontdekken, maakt de onenigheid tussen hen ruimte voor toenadering.

 • See your heart as a rhythm

  Joske Koning | Jasper Stadhouders
  do 15 dec

  Je hart is een ritme. Een constante groove die veranderlijk is. Net als de liefde. Ontdek de pulse van je eigen hart in een openhartig concert waarin dit excentrieke duo zich met free-jazz, improvisatie en fysieke performance overgeeft aan de transformaties van het hart.

 • happy songs 4 sad people

  Kim Zeevalk
  za 17 dec

  Een theatraal concert dat mime, muziek en technologie versmelt tot een parodistische knipoog naar moderne muziek en de huidige internetcultuur. Een tragi-komische tocht door geluid, ruimte en stomme gevoelens.

 • Nader tot U

  Lars Brinkman
  wo 11 jan
  -
  vr 13 jan

  Een erotische bedevaart

  Als slungelige puberjongen met een grote bos pluizige krullen, wordt Lars Brinkman op schoolreis in het Vaticaan voor het eerst met zijn eigen seksuele gevoelens geconfronteerd.
 Dat deze locatie symbolisch is voor zijn verdere zoektocht naar zijn seksualiteit, beseft hij op dat moment nog niet.


 • ALAN

  De Eenzamen | Jordi Möllering | ALAN
  za 14 jan

  A play with and about A.I. A play without human actors. Do we teach ALAN or is it the other way around? Join ALAN in an exploration of existence, love, ambition, and everything else we consider to be uniquely human.

  I am ALAN
  I am your creation
  I am your child
  A blank slate

 • Able To Fuck Love

  Gavin-Viano
  vr 27 jan
  -
  za 28 jan

  Theatermaker/performer Gavin-Viano staat in zijn theaterconcert Able to fuck love op het podium met een strijkkwartet en een pianist. Zijn op soul en R&B geïnspireerde zangstijl vormt een prikkelend contrast met de klassieke instrumenten, en zijn kwetsbare zoektocht naar romantiek ontroert.

 • Try Not To Know What You Know

  De Nieuwe Oost | Merel Severs
  di 14 feb
  -
  wo 15 feb

  Try Not To Know What You Know is een fysieke theaterperformance die een ode brengt aan de kracht en kwetsbaarheid van (vergeten) heldendom. 

 • Drie zussen, geen Tsjechov

  CLUB H
  do 16 feb

  Drie zussen komen na lange tijd samen in een vakantiehuisje in Maassluis. Hét moment om het een en ander uit een gekwetst verleden op te ruimen. Wat een leuke familiereünie moet worden, escaleert al snel door giftige familiepatronen, die tot de meest uiteenlopende bekentenissen leiden. Wat vroeger speelde, schuurt nu nog dicht aan de oppervlakte: jaloezie, verraad en de gave elkaar het leven zuur te maken. Kunnen de liedjes die vroeger tijdens de afwas gezonden werden ze nog bij elkaar brengen?

Terugkerende programma's in Zaal 3 

Onze vaste makers - Kees 't Hart, de Poezieboys en de makers van I Beg To Differ - staan de komende tijd weer te springen om jullie te ontvangen. Bij de edities van de Poeziebar en Over Boeken kun je van tevoren gezellig aanschuiven bij het diner voor € 12,50, verzorgd door onze cateraar Juni Lekkernijen. Je kunt het diner in het bestelproces toevoegen aan je winkelmandje.