Zaal 3

de meest verrassende zaal van Het Nationale Theater

“We hebben het al jaren zo gedaan in het theater, maar slaat dat eigenlijk wel ergens op?”

In Zaal 3 zetten we alle onderdelen van de podiumkunsten op losse schroeven. Daardoor komen we tot verrassende nieuwe inzichten en boeiende resultaten. Daarbij werken wij vooral met makers die met de grootste vanzelfsprekendheid níet aan disciplines doen.

Een laboratorium

Zaal 3 is een laboratorium, waar wij niet alleen nieuw talent een kans geven, maar ook zoeken naar nieuwe manieren van geld verdienen en zelf produceren. De makers die in Zaal 3 spelen zijn verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten en het aantrekken van publiek. Ze krijgen de kans vlieguren te maken en misschien nog wel belangrijker: een publiek te vinden voor hun voorstellingen. Andersom maak jij als ons publiek op een verrassende manier kennis met deze talenten, draag je bij aan de groei van nieuwe carrières en volg je van dichtbij de weg naar grotere zalen. 

Kom langs voor een kopje koffie of een glas wijn 

Zaal 3 is een gezellige en fijne plek om te zijn, óók wanneer je niet naar een voorstelling gaat. Op vrijdag, zaterdag en zondag is Zaal 3 geopend vanaf 14.00 uur voor een glas wijn, kopje koffie en een kleine snack. Op de overige dagen openen we momenteel onze deuren één uur voorafgaand aan de voorstelling. We hopen zo snel mogelijk alle dagen van de week weer geopend te zijn voor een heerlijk diner, maar momenteel kun je bij onze vaste programma's Over Boeken en de Poeziebar al wel een voorproefje krijgen van onze keuken en aanschuiven bij het dagmenu van € 12,50. 

Vanaf 3 december 

Vanaf drie december openen we op maandag t/m donderdag onze deuren om 16.00 uur, mits er 's avonds een voorstelling speelt. Op deze dagen kun je voor € 15,- gezellig mee eten. Je kunt het diner bestellen via onze website, wanneer je ook een kaartje voor een voorstelling in Zaal 3 koopt. 

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn we vanaf 14.00 uur geopend. 

Binnenkort in Zaal 3

 • Nina Bobo: Joop

  De Passant | Koen Verheijden
  ma 29 aug
  -
  wo 31 aug

  Oorlogsmisdaden keuren we collectief af, maar stel nou dat jouw opa, jouw buurman, jouw beste vriend, jouw Moos, mede verantwoordelijk is voor deze daden? In Nina Bobo 2 worden de grenzen tussen de plicht van een soldaat en individuele verantwoordelijkheid onderzocht.

 • Poeziebar

  De Poezieboys | Zaal 3
  Ja! Tegen het avontuur van de kunst | 2 t/m 9 sep in Zaal 3
  wo 7 sep
  -
  wo 5 apr

  De Poezieboys, dat zijn Jos Nargy en Joep Hendrikx. Samen brengen zij iedere maand op woensdag de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op de legendarische avond in 1966 van Simon Vinkenoog in Carré. Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. Iedere Poeziebar nodigen zij verschillende dichters uit met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie!

  Tip: kun je geen genoeg krijgen van De Poezieboys? Koop dan nu de hele reeks Poeziebarren voor € 75. 

 • Double Bill | De Laatste Clown van Aleppo & Manhood

  Theater Zuidplein | Amro Kasr & Sandro Lima
  wo 14 sep

  Double Bill betekent natuurlijk dubbel genieten.

   

  Te zien zijn De Laatste Clown van Aleppo: een meeslepende voorstelling over een eenzame held in een kapot geschoten wereld. Over humor in bange tijden. 

   

  Manhood is een meeslepende presentatie over mannelijkheid. Kwetsbaar, rauw en met dampende beats.

 • Yy Of ‘Eer de nagedachtenis aan de slag bij Thermopylea’

  De Poezieboys
  di 27 sep
  -
  wo 21 dec

  Wat wordt Yy ?
  He Oe? Er staat toch Y?
  Ja, maar je zegt Oe.
  Hoezo dan??
  Y is de letter Oe in het Russisch.
  O. Dus dan is het ook Termopoelee? Nee. Nee?
  Naja... WELKOM!
  WELKOM BIJ Yy!

 • Illuminate Illusion

  Sweder de Sitter & Julie Boellaard
  ma 3 okt

  Een illuster gewoon illusionistenduo, strijkt neer bij jou in de buurt. Terwijl vuurwerkfonteinen verbluffend exploderen, kettingzagen verraderlijk zwieren en confettikanonnen wonderlijk uiteenspatten, scheren realiteit en fictie rakelings langs elkaar. De illusie in optima forma.

 • Wat als dit alles is?

  Theater Artemis | Elias de Bruyne
  vr 7 okt
  -
  za 8 okt

  Een absurde voorstelling, over een eindeloze fantasie opgeslagen in een ijskast.

 • Over Boeken

  Zaal 3 | Kees 't Hart
  zo 9 okt
  -
  zo 23 apr

  Over Boeken is een gezellige en muzikale avond over, je raadt het al, boeken. Elke editie nodigen we verschillende gasten uit voor het panel, die ter voorbereiding allemaal dezelfde drie boeken lezen. Onder leiding van schrijver Kees ’t Hart gaan onze gasten hierover in gesprek. Je hoeft de boeken trouwens zelf niet gelezen te hebben, maar dat mag natuurlijk wel!  

 • GRACE

  theater RAST | Ada Ozdogan
  di 11 okt
  -
  wo 12 okt

  GRACE speelt in een wereld waar 't tijd is voor justice en payback en herschrijft onze blik op het slavernijverleden. In de sporen van Tarantino toont regisseur Ada Ozdogan het Westen met dit liefdesverhaal een spiegel over de ideologieën die het zichzelf toe-eigent en de leugens over de geschiedenis die het zichzelf voorhoudt uit angst voor de waarheid. Om vervolgens letterlijk alles aan flarden te schieten.

 • End of the world

  Girls in Woods
  do 13 okt

  End of the world geeft een zeldzaam inkijkje in de wereld van een jong meisje dat opgroeit in een religieuze cult en op zoek gaat naar een eigen waarheid. 

 • If only my belly was made of gold

  TG Meffert
  di 25 okt

  Kun je nog iets anders vinden van de dikke buik dan lelijk?

 • La Tendre Guerre

  Rudolphi Producties | Theater Bellevue i.s.m. Zaal 3
  do 27 okt
  -
  vr 28 okt

  Over het liefdesleven van twintigers anno 2020

  De tijd dat je trouwt met iemand uit het dorp en met gezonde tegenzin een weg baant naar het einde van je leven is voorbij. Zonder het kapot te relativeren proberen Tarik Moree, Laura de Geest en Daniël ’t Hoen gehoor te geven aan alle krachten waaraan het liefdesleven van een twintiger anno 2020 onderhevig is.  Van de eigen over-analyse tot de eindeloze mogelijkheden van Tinder, Grinder, Happen, happy singles, ongelukkige monogamie, falende polygamie, driehoeksverhoudingen, affaires en platonische relaties.

 • TWO FRIDA'S

  Compagnie Courage
  di 1 nov

  Een project rond leven en werk van Frida Kahlo. Hoe zij als vrouw eigenheid zoekt, verstrengeld in de roots van haar Duits-joodse vader en haar Mexicaans-Spaanse moeder. Luiz Marquez speelt en begeleidt de acteurs op pre-Colombiaanse muziekinstrumenten.

 • Constructions of my interior

  Sam Scheuermann
  wo 23 nov

  Binnen de herkenbare omgeving van vier plexiglazen wanden, slepen twee figuren onverstoorbaar met hun interieur. In een doorgaande beweging van plaatsen en verplaatsen proberen zij vorm te geven aan hun eigen binnenwereld. Zoekend naar een verhouding tot de dingen om hen heen, bewegen zij zodat zij niet bewogen worden.

 • Een ode aan de zachte kracht

  Simon Heijmans
  vr 16 dec

  Twee mensen hadden elkaar al eerder kunnen kennen, maar hun levens raakten elkaar steeds net niet. Eerder verloren ze allebei van hun eigen eenzaamheid. Hij leefde alleen online. Zij vertrok met grote dromen naar Amerika en komt nu zonder terug. Maar vanaf vandaag is alles weer mogelijk. En anders morgen.

 • A Country Inside My Head (12+)

  HNTjong
  vr 20 jan
  -
  za 21 jan

  A Country Inside My Head vertelt de eerlijke, grappige en rauwe verhalen van jonge meiden die naar Nederland komen om een nieuw bestaan op te bouwen. Op basis van interviews zijn verhalen verzameld over je thuis voelen, opnieuw beginnen en opgroeien in een nieuwe cultuur. 

Terugkerende programma's in Zaal 3 

Onze vaste makers - Kees 't Hart, de Poezieboys en de makers van I Beg To Differ - staan de komende tijd weer te springen om jullie te ontvangen. Bij de edities van de Poeziebar en Over Boeken kun je van tevoren gezellig aanschuiven bij het diner voor € 12,50, verzorgd door onze cateraar Juni Lekkernijen. Je kunt het diner in het bestelproces toevoegen aan je winkelmandje.