Aflevering 4: Diaspora

Dit is de vierde aflevering van Tijd zal ons leren: De talkshow. Van de voorouders naar de diaspora, een intergenerationele reis. In hoeverre had de koloniale tijd invloed op het heden?

Romana Vrede en OTION praten met Mitchell Esajas, mede-oprichter Black Archives, en Raki Ap, Free West-Papua campagneleider Nederland. Ze hebben het over het neo-kolonialisme, het vertellen van verhalen, het doorbreken van onrecht en het radicaal breken met het systeem.

Onze gasten

Mitchell Esajas
Mitchell Esajas studeerde bedrijfskunde en antropologie. Samen met zijn partner Jessica de Abreu richtte hij de Black Archives en het New Urban Collective Netwerk op voor studenten en young professionals. Vanuit NUC is Mitchell betrokken bij initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs. Ook is hij lid van Kick Out Zwarte Piet, organisator van de anti-racisme betoging 1 juni 2020 op de Dam en heeft hij een nieuw voorstel voor de Nederlandse Canon gedaan. Ook werkte Mitchell aan de nieuwe editie van Anton de Koms Wij slaven van Suriname. Daarnaast vertelde hij met The Black Archives verhalen middels exposities en nu ook via theaterproducties. Volgend seizoen brengt hij samen met Het Zuidelijk Toneel de voorstelling De Vergeten Geschiedenis.
Raki Ap
Raki Ap werd in 1984 geboren in een vluchtelingenkamp in Papoea-Nieuw-Guinea. Zijn vader, antropoloog en muzikant Arnold Ap, was vier maanden eerder vermoord vanwege zijn protestliederen die veel Papoea’s inspireerden in hun strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Als eenjarige kwam Raki met zijn moeder aan in Nederland. Hij groeide hier op, werd beroepsmilitair bij de Koninklijke Luchtmacht en werkt nu als rijksambtenaar bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast is Raki een bekend gezicht in de klimaat- en antiracismebeweging. Hij is woordvoerder Nederland van de diasporabeweging Free West Papua. Net als zijn vader weet Raki mensen te inspireren: in gastcolleges, op congressen en tijdens demonstraties laat hij mensen kennis maken met het Inheemse perspectief.

De talkshows worden mede mogelijk gemaakt door Rehana Ganga (programmamaker en dramaturg talkshows), Saly Ndoye (producer talkshows), Lennert Esser (videoregie en montage), Marco Alibux (lichtontwerp), Rutger Bouman (opnameleiding) Leroy van der Spek, (camera operator), Koen Veldman (camera operator), Bart de Lange (camera operator), Michiel Ros (zenders en microfoons), Daniel Kok (zenders en microfoons), Alexander Kramer (audio mixing) en Floor Ofner (productie assistent).