Tijd zal ons leren

Romana Vrede en OTION vertellen met Tijd zal ons leren de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten schetsten ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa.

Op deze pagina vind je de podcast en de talkshow van Tijd zal ons leren. Ook lees je vier verhalen van verzetshelden.

 

Van 29 juni tot en met 8 juli 2023 spelen Romana Vrede en OTION de performance Tijd zal ons leren exclusief in de Koninklijke Schouwburg. Wil je daar ook bij zijn? Via onderstaande button haal je je kaartjes. 

 

Haal je kaartjes

 

Van opstandeling tot verzetsheld

De geschiedenis werd niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten die zwarte mensen tot slaaf maakten. Een Afrikaans spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager.  

Tijd zal ons leren belicht de onbekende, bijna-vergeten en vaak verzwegen levensverhalen van de legendarische verzetshelden, die in onze geschiedenisboeken veelal anoniem stierven als ‘criminelen’, ‘opstandelingen’ of ‘ongehoorzamen’.

Help mee om deze helden een oneindig leven te geven

Marcheer mee met Tula en zijn massa mee naar Willemstad, vecht zij aan zij in het oerwoud met de Marrons, redt samen met Samori Ture zijn moeder, houdt voet bij stuk net als de Bandanezen, kom in verzet met Georges Biassou, begin een revolutie met Dutty Boukman, breng de verhalen tot leven met muzikale intermezzo’s van OTION en herdefinieer het woord ‘held’ met Romana. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de verhalen om deze helden het oneindig leven te geven in de Nederlandse geschiedenis.

In juni en juli in de Koninklijke Schouwburg

Met de woorden van Romana en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet. Van 29 juni t/m 8 juli spelen de performances Tijd Zal Ons Leren in de grote zaal van de Koninklijke Schouwburg en eren en vieren we de verhalen van het verzet! Ben jij er ook?

Podcast 

De Tijd zal ons leren podcast volgt het onderzoek van Romana Vrede en OTION in aanloop naar de voorstelling. Iedere aflevering bespreken Romana en OTION een ander thema of heldenverhaal met diverse gasten. De podcast is te horen via onderstaande pagina, Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast app.

“Ik ben op zoek naar mijn geschiedenis en mijn gasten gaan me daarbij helpen. Zij vormen eigenlijk mijn redactie bij het project Tijd zal ons leren” – Romana Vrede

Talkshows

Romana Vrede en OTION gingen in vier talkshows in gesprek met experts, kenners en diaspora over de verzetshelden uit ons koloniale verleden. Samen verdiepen ze zich in de onbekende, soms incomplete, en vergeten verhalen van de bijzondere sleutelfiguren uit onze geschiedenis. Je kunt alle talkshows terugkijken via onderstaande link.

Bekijk de talkshows

''Veel feiten heb ik niet, wel veel aannames. De geschiedenis is niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten. Zoals het Afrikaanse spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager.'' - Romana Vrede

Vier verhalen van verzetshelden

Romana verzamelt 127 verhalen van verzetsstrijders ten tijde van de slavernij. Je leest hier vier van deze verhalen uit Jamaica, de Molukken, Dominica en Goes.

Credits 

concept, tekst en spel: Romana Vrede
performance artist OTION (Guillermo Blinker) ondersteunt met muziek, dans en spoken word
eindregie: Erik Whien
dramaturgie: Karim Ameur

Het Nationale Theater heeft haar uiterste best gedaan om bronnen en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen en te vermelden. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u niet als bron of rechthebbende wordt genoemd, ofwel voor het gebruik waarvan u geen toestemming verleent, kunt u zich in verbinding stellen met Het Nationale Theater. Het gebruik van deze beelden heeft een non-commercieel karakter.