Tijd zal ons leren

Romana Vrede en OTION

Romana Vrede en OTION vertellen met Tijd zal ons leren de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. In een serie portretten schetsten ze de levensverhalen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa.

Wil je op de hoogte blijven?

Je kan de verhalen van de verzetsstrijders op verschillende manieren horen. Zo kijk je hier de talkshows terug, waarin Romana iedere uitzending in geprek gaat met een nieuwe gast en kan je de podcast beluisteren. Wil je op de hoogte blijven van de heldenverhalen? Schrijf je in voor de Tijd zal ons leren nieuwsbrief door hieronder je gegevens achter te laten.

Ik wil op de hoogte blijven van Tijd zal ons leren
Ik wil me ook graag aanmelden voor de reguliere nieuwsbrief

 

Podcast Tijd zal ons leren

“Welkom bij de podcast… de audiotrip - zo noemden we het toch?” vraagt Romana aan OTION. “Oorstelling,” antwoordt OTION. Romana: “…de oorstelling: Tijd zal ons leren. Time will tell. De titel heb ik van het lied van Bob Marley. Time will tell.”

In de vierdelige podcast-serie Tijd zal ons leren beginnen Romana en OTION bij het begin. Niet in chronologische volgorde, maar bij het begin van het verzet. Het begin van de reden van het verzet. In elke aflevering staat een ander thema centraal en komen nieuwe heldenverhalen aan bod.

De podcast is te horen via onderstaande pagina, Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast app.

Meer over de podcast

Talkshows

Romana Vrede en OTION gaan in vier talkshows in gesprek met experts, kenners en diaspora over de verhalen van deze helden. Samen verdiepen ze zich in de onbekende, soms incomplete, en vergeten verhalen van de bijzondere sleutelfiguren uit onze geschiedenis. Je kan alle talkshows terugkijken via onderstaande link.

Meer over de talkshows

Romana Vrede. Foto: Gordon Meuleman

''Veel feiten heb ik niet, wel veel aannames. De geschiedenis is niet geschreven door de verzetsstrijders, maar door de kolonisten. Zoals het Afrikaanse spreekwoord luidt: het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw, maar door de jager.''

Van opstandeling tot verzetsheld

De historia van verzetsstrijders tijdens de trans-Atlantische slavernij en de slavernij in voormalig Nederlands-Indië

In Tijd zal ons leren manoeuvreert Romana Vrede over de tijdlijn van het koloniale tijdperk om onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders te vertellen. De verhalen die we kennen zijn opgeschreven door bezetters en vertelt door kolonisten en de verzetshelden stierven in die verhalen als opstandelingen, ongehoorzamen en criminelen. Tijd zal ons leren vertelt de verhalen van die verzetstrijders, van de mensen die weerstand boden, zich uitspraken, vochten en opstonden tegen de bezetting en slavernij in Azië, Afrika, het Atlantisch gebied en Europa. 

Help mee om deze helden een oneindig leven te geven

Tijdens Tijd zal ons leren marcheer je met Tula en zijn massa mee naar Willemstad, vecht je zij aan zij in het oerwoud met de Marrons, red je samen met Samori Ture zijn moeder, houd je voet bij stuk net als de Bandanezen, kom je in verzet met Georges Biassou, begin je een revolutie met Dutty Boukman, breng je de verhalen tot leven met muzikale intermezzo’s van OTION en herdefinieer je het woord ‘held’ met Romana. Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de verhalen om deze helden het oneindig leven te geven in de Nederlandse geschiedenis.

Vier verhalen van verzetshelden

Romana verzamelt 127 verhalen van verzetsstrijders ten tijde van de slavernij. Je leest hier vier van deze verhalen uit Jamaica, de Molukken, Dominica en Goes.

Credits 

concept, tekst en spel: Romana Vrede
performance artist OTION (Guillermo Blinker) ondersteunt met muziek, dans en spoken word
eindregie: Erik Whien
dramaturgie: Karim Ameur

Het Nationale Theater heeft haar uiterste best gedaan om bronnen en rechthebbenden van beeldmateriaal dat wordt gebruikt te achterhalen en te vermelden. Wanneer desondanks beeldmateriaal wordt getoond waarvan u (mede)rechthebbende bent en voor het gebruik waarvan u niet als bron of rechthebbende wordt genoemd, ofwel voor het gebruik waarvan u geen toestemming verleent, kunt u zich in verbinding stellen met Het Nationale Theater. Het gebruik van deze beelden heeft een non-commercieel karakter.