Tijd zal ons leren: De talkshow

“Ik ben op zoek naar mijn geschiedenis en mijn gasten gaan me daarbij helpen. Zij vormen eigenlijk mijn redactie bij het project Tijd zal ons leren,” - Romana Vrede

In een vijfdelige talkshow onderzoeken Romana Vrede en OTION de verhalen van verzetshelden uit onze koloniale tijd. Samen met diverse experts, kenners en diaspora verdiept ze zich in onbekende, soms incomplete, en vergeten verhalen van deze bijzondere sleutelfiguren uit onze geschiedenis.

De talkshows worden ondertiteld, zodat je ook mee kan kijken als je slechthorend bent. Op deze pagina kan je alle talkshows terugkijken.

Afleveringen

Aflevering 1: De oorsprong
De eerste aflevering gaat over de oorsprong van het verzet. Romana en OTION gaan in gesprek met schrijver en historicus Reggie Baay, en José Tojo, de artistiek leider van Kula Skoro. Samen keren ze de koloniale medaille om, want zoals het Afrikaanse gezegde luidt: “Zolang de leeuwen niet zelf hun geschiedenis opschrijven, zullen jachtverhalen altijd door de jager worden verteld”.

Kijk terug ⟶
Aflevering 2: Spiritualiteit
Aflevering 2 van Tijd zal ons leren: De talkshow gaat over de kracht van spiritualiteit tijdens de koloniale tijd. Samen met Nina Jurna (correspondent Latijns-Amerika), Raoul de Jong (Jaguarman en schrijver) en Romy Rondeltap (oprichter Building the Baileo) onderzoeken Romana en OTION hoe spiritualiteit en verzet met elkaar verbonden zijn.

Kijk terug ⟶
Aflevering 3: Wit verzet
Slavernij werd niet door iedereen geaccepteerd. Ook in Europa was er vanaf het begin het besef dat slavernij mensonterend was. En toch stelden witte mensen zich pas 250 jaar later collectief op als bondgenoot tegen de slavernij. Romana en OTION gaan met Valika Smeulders (hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum) en Eric de Vroedt (artistiek directeur van Het Nationale Theater) in gesprek over wit verzet.

Kijk terug ⟶
Aflevering 4: Diaspora
Van de voorouders naar de nazaten in diaspora, een intergenerationele reis. In hoeverre had de koloniale tijd invloed op het heden? Romana Vrede en OTION praten met Mitchell Esajas, mede-oprichter Black Archives, en Raki Ap, Free West-Papua campagneleider Nederland, over het vertellen van verhalen, het doorbreken van onrecht en het radicaal breken met het systeem.

Kijk terug ⟶

De talkshows worden mede mogelijk gemaakt door Rehana Ganga (programmamaker en dramaturg talkshows), Saly Ndoye (producer talkshows), Lennert Esser (videoregie en montage), Marco Alibux (lichtontwerp), Rutger Bouman (opnameleiding) Leroy van der Spek, (camera operator), Koen Veldman (camera operator), Bart de Lange (camera operator), Michiel Ros (zenders en microfoons), Daniel Kok (zenders en microfoons), Alexander Kramer (audio mixing) Floor Ofner (productie assistent).