Regisseur Erik Whien in Kunststof: "Na de dood van m'n ouders ben ik pas bezig geweest los te komen"

Huisregisseur Erik Whien werd in het radioprogramma Kunststof geinterviewd naar aanleiding van zijn jongste voorstelling Hebriana. Het werd een mooi en persoonlijk gesprek over de voorstelling, Whien's persoonlijke leven en zijn interesse in de menselijke psychologie. Beluister (en bekijk) de aflevering van Kunststof met Erik Whien hieronder terug.

Vorig jaar maakte regisseur Erik Whien de succesvolle voorstellingen Sea Wall en De Zaak Shell. Acteur Emmanuel Ohene Boafo won de Louis d’Or voor zijn rol in Sea Wall en Jaap Spijkers de Arlecchino voor zijn rol in De Zaak Shell. Afgelopen zaterdag (30 oktober) ging Erik Whiens eerste 'grote zaal' voorstelling Hebriana in premiere in de Koninklijke Schouwburg. Hebriana is groot familie drama van de Zweedse schrijver Lars Norén, waarin de onderhuidse wrevel en verongelijktheid steeds verder naar boven komt.

Openhartig gesprek

Whien koestert een oeverloze interesse voor de psychologie van familiedynamieken. Dat heeft enigszins te maken met de levensfase waarin hij verkeert: de fase van kinderen krijgen en ouders verliezen. Eerst verloor Whien z'n vader aan een hartaanval, kort daarna besloot zijn moeder zelf uit het leven te stappen. In het gesprek met Kunststof-presentatrice Jellie Brouwer praat Erik openhartig over dat verlies en het belang van de plek die je inneemt binnen je familie. Ook vertelt hij over het belang van perspectief en hoe dat de sleutel was om het personage van de 'de licht autistische' Hebriana (gespeeld door ensemble-actrice Soumaya Ahouaoui) te regisseren. 

Bekijk het interview 

Hebriana

Hebriana is te zien in de Koninklijke Schouwburg en in de theaters in het land. Je ziet niemand minder dan Soumaya Ahouaoui, Jacqueline Blom, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Betty Schuurman en Joris Smit in regie van Erik Whien. Hebriana gaat over een familie die voor het eerst in lange tijd weer samenkomt om midzomeravond te vieren. Naarmate de avond vordert, borrelen lang onderdrukte angsten en verlangens op.

Meer over Hebriana