Joris Smit

Dit seizoen te zien in Leedvermaak trilogie

Joris Smit is sinds seizoen 2013-2014 verbonden aan Het Nationale Theater, voorheen Nationale Toneel. Joris Smit is geboren in Utrecht en opgegroeid in Tolbert (Groningen). Tegenwoordig woont hij in Amsterdam. Al vroeg ontdekte hij het plezier in toneelspelen, eerst op Jenaplanschool te Midwolde, daarna bij de Vooropleiding Theater Groningen (De Noordelingen) waar hij zich in het laatste productie-groep-jaar voorbereidde op de toneelschool.

Biografie
Na de acteursopleiding op de Toneelacademie in Maastricht ging Joris terug naar Groningen om daar vier jaar te spelen onder leiding van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel (NNT). Met deze ervaringen stortte hij zich vervolgens vier jaar lang op een freelance bestaan maar speelde ook nog eens per jaar bij het vernieuwde NNT van Ola Mafalaani, waar hij onder andere te zien was in Alice in Wonderland en Misdaad en Straf. Daarnaast speelde hij bij gezelschappen als Theater Artemis, De Warme Winkel, Toneelschuur Producties en Het Derde Bedrijf. Bij Het Derde Bedrijf werkte hij voor het eerst samen met Theu Boermans die hem vervolgens vroeg om naar het Nationale Toneel in Den Haag te komen. In 2013 trad hij daar in vaste dienst en speelde onder andere in Midzomernachtsdroom, Tasso, De Prooi, Genesis en De Revisor. Onder de nieuwe vleugels van Het Nationale Theater speelde Joris vorig seizoen de hoofdrol in de zomerproductie Ondine in de regie van Jeroen de Man.

Film en televisie
Smit heeft in 2017 in de film Gelukzoekers gespeeld. Daarnaast had hij de hoofdrol te pakken in de televisieserie De Fractie. Deze dramaserie van de VPRO was te zien op NPO 2 en eindigde in augustus 2016 met het derde seizoen. Ook was hij in meerdere films te zien, zoals 2/11 Het Spel van de Wolf (2014), Flat Earth (2014) en Lotus (2011).

Prijzen en nominaties
Voor zijn rol in De Revisor is Joris genomineerd voor een Louis d’Or voor beste mannelijke dragende rol (2016). Ook is hij genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘beste acteur’ voor zijn rol in de film Lotus (2011). Voor zijn rol in het toneelstuk Alice in Wonderland is Joris in 2010 genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor de beste mannelijke bijdragende rol).

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie