Toegankelijk bezoek voor mensen met hoge prikkelgevoeligheid

In de Koninklijke Schouwburg zorgen wij bij alle voorstellingen voor een prikkelarm ontvangst voor mensen die niet goed tegen prikkels kunnen. We passen de voorstelling zelf niet aan, maar houden rondom de voorstelling rekening met alle vereisten. Er is een rustruimte beschikbaar. Daar kan je voor, tijdens en na de voorstelling terecht. Vanaf de prikkelarme plekken steek je heel gemakkelijk over naar de rustruimte.

Prikkelarme plekken

Reserveer de prikkelarme plekken in de zaal door een mailtje te sturen aan de kassa of door te bellen: (088) 356 53 56. Je krijgt mooie plekken op het eerste balkon, direct naast de rustruimte. Op deze plekken kan je ongemerkt de zaal verlaten wanneer dat nodig is en je even terugtrekken.

Voorbereiding

Thuis kan je alvast zien hoe alle ruimtes eruit zien door het voorbereidingsdocument te bekijken. Daarin vindt je een plattegrond waarop alle prikkelrijke plekken zijn aangeven, waar de rustruimte is en zie je op foto's hoe de ruimtes en medewerkers eruit zien.

Voorbij de rij

Als het in de rij staan onnodig veel prikkels oplevert, maak dan gebruik van onze Voorbij de rij verklaring. Ga hiermee langs de rij en een medewerker helpt je verder en laat zien waar de rustruimte is.

HNTonbeperkt

Rustruimte beschikbaar

Er is een rustruimte beschikbaar in de buurt van jouw plek in de zaal. Je zit in een loge op het eerste balkon. Alle loges hebben een eigen deur dus je kan als je wil gemakkelijk de zaal verlaten - bijvoorbeeld om naar de rustruimte te gaan. In de rustruimte kan je gebruik maken van de beschikbare koptelefoons, oordoppen en oogmaskers. 

De rustruimte is altijd beschikbaar. Wanneer je kaartjes voor de voorstelling koopt, geef dan bij jouw bestelling aan dat je er gebruik van zou willen maken. We zorgen dat jij dicht bij de rustruimte in de zaal komt te zitten.

De rustruimte is een geruststellende gedachte, uiteraard is het geen verplichting om er gebruik van te maken. Doe wat goed voelt.

Voorbij de rij verklaring

Als het in de rij staan onnodig veel prikkels oplevert, maak dan gebruik van onze Voorbij de rij verklaring. Ga hiermee langs de rij en een medewerker helpt je verder en laat zien waar de rustruimte is.

Download de verklaring

Er is meer mogelijk dan je denkt

We denken graag met je mee over hoe we voor jou theater toegankelijk kunnen maken! Je hoeft je niet te laten leiden door ons programma. Kies zelf uit het hele aanbod van Het Nationale Theater en ga met ons in gesprek over hoe jij die mooie theatervoorstelling kunt beleven. Bijvoorbeeld door je eigen schrijftolk mee te nemen, toegang tot een stilteruimte, niet te lang in een rij te hoeven staan of door het meenemen van je hulphond. Laat het ons weten, we denken graag mee! En... er is meer mogelijk dan je denkt.

Laat het ons weten via onbeperkt@hnt.nl

Over HNTonbeperkt

Een beperking, zichtbaar of onzichtbaar, hoeft geen belemmering te zijn om naar het theater te komen. Er zijn andere voorwaarden nodig om het theaterbezoek mogelijk te maken. Dit seizoen bieden wij bij een aantal voorstellingen toegankelijkheidsmiddelen aan en doen wij aanpassingen om wél naar het theater te kunnen gaan! Wij werken hierin samen met een aantal gespecialiseerde organisaties.

Lees meer