Aflevering 2: Spiritualiteit

Aflevering 2 van Tijd zal ons leren: De talkshow gaat over de kracht van spiritualiteit tijdens de koloniale tijd. Samen met Nina Jurna (correspondent Latijns-Amerika), Raoul de Jong (Jaguarman en schrijver) en Romy Rondeltap (oprichter Building the Baileo) onderzoeken Romana Vrede en   OTION hoe spiritualiteit en verzet met elkaar verbonden zijn.

Onze gasten

Nina Jurna
Nina Jurna is documentairemaker, schrijver en regelmatig te zien in onze huiskamers als correspondent Latijns-Amerika. Haar persoonlijke verzetsheld: oom Louis Doedel. De grote vakbondsleider van Suriname, weggestopt in het gesticht door de kolonisator. Nu vanuit Paramaribo via het scherm live bij ons aan tafel!
Raoul de Jong
Reisjournalist (West-Afrika en ook een voettocht Roffa-Marseille), schrijver van zes boeken, dandy, televisieprogrammamaker, buurman en zeer gewaardeerde vriend van Romana. Schreef samen met Sanneke van Hassel de theatervoorstelling In Suriname. Raoul de Jong heeft net het boek Jaguarman uitgebracht, en nu al een nominatie Libris literatuurprijs op zak. Een zoektocht naar de verborgen krachten van Suriname. Duistere krachten (vloek) of het wonder van een ongelooflijke overlevingskracht?
Romy Rondeltap
Romy Rondeltap is oprichter van Building the Baileo (gemeenschapshuis/gebedshuis) en een van de initiatiefnemers van het protest bij het beeld van J.P. Coen. Stichting Building the Baileo zich in voor het behoud en overdracht van de oorspronkelijke Molukse cultuur en identiteit, die van de Alfoeren. Ze heeft een documentaire (Adat isti adat) gemaakt en de oude riten onderzocht bij verschillende baileo’s op de Molukken. Het scheppingsverhaal en de spiritualiteit van de Molukken draagt zij uit met haar zwarte kin (tatoeage van 3 lijnen = 3 rivieren uit dat scheppingsverhaal). Aan Mahina (vrouwen) voorbehouden. Haar favoriete verzetsheld: Martha Christina Tiahahu.

De talkshows worden mede mogelijk gemaakt door Rehana Ganga (programmamaker en dramaturg talkshows), Saly Ndoye (producer talkshows), Lennert Esser (videoregie en montage), Marco Alibux (lichtontwerp), Rutger Bouman (opnameleiding) Leroy van der Spek, (camera operator), Koen Veldman (camera operator), Bart de Lange (camera operator), Michiel Ros (zenders en microfoons), Daniel Kok (zenders en microfoons), Alexander Kramer (audio mixing) en Floor Ofner (productie assistent).