Achtergronden bij Hebriana

HNTeducatie en Interactie maakt programma’s rondom de voorstelling van en in Het Nationale Theater. Ontdek meer over en van Hebriana op deze special pagina, gewijd aan de achtergronden van de voorstelling.

Video-Essay

Zweden. 1986. Het jaar van Tsjernobyl, de moord op de Zweedse premier Olof Palme en onduidelijkheid omtrent aids. Ingrijpende gebeurtenissen wereldwijd vormen de personages in Hebriana. Precies zoals onze blik op de wereld gekleurd wordt door de maatschappelijke ontwikkelingen van 2021.

Podcast

Programmamaker Laura van Zuijlen maakt de podcastserie Vrouwen van HNT. Over de vrouwen op het toneel, de vrouwen achter de rollen en over de thema’s waar je als vrouw niet omheen kan. Samen met de makers en acteurs van Het Nationale Theater onderzoekt Laura wat het betekent om vrouw te zijn in het theaterlandschap.  

In deze aflevering keert Laura naar aanleiding van de voorstelling Hebriana de uitspraak ‘Doe niet zo hysterisch’ binnenstebuiten. Dit doet zij samen met regisseur Erik Whien en actrices Jacqueline Blom en Betty Schuurman.

 

Interview met David van den Berg

Hoe ging en gaat het er in psychiatrische instellingen aan toe? En hoe werd er vroeger met mentale aandoeningen omgegaan? Klinisch psycholoog David van den Berg gaat in op ziektebeelden die voorkomen in het stuk.

Over David van den Berg
David van den Berg is werkzaam als klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij de Haagse GGZ-instelling Parnassia en de VU in Amsterdam. David is gespecialiseerd in psychologische preventie en behandeling van ernstige psychische problemen, waaronder psychoses.

 

Credits

Concept Tim Lafeber en Laura van Zuijlen
Ontwerp vuurtoren Dirk Sonneveld
Videomontage Isaura Sanwirjatmo
Audiomontage Alexander Kramer
Met dank aan Stein Konings, David van den Berg, Erik Whien, Betty Schuurman, Jacqueline Blom