Gordon Meuleman

Vrouwen van HNT

Programmamaker Laura van Zuijlen maakt de podcastserie Vrouwen van HNT. Over de vrouwen op het toneel, de vrouwen achter de rollen en over de thema’s waar je als vrouw niet omheen kan. Samen met de makers en acteurs van Het Nationale Theater onderzoekt Laura wat het betekent om vrouw te zijn in het theaterlandschap.  

Aflevering 1: Wel moeder, geen moeder

In de eerste aflevering van Vrouwen van HNT gaat Laura naar aanleiding van de voorstelling Yerma in gesprek met regisseur Eline Arbo en acteurs Mariana Aparicio Torres en Antoinette Jelgersma over hoe moederschap je identiteit bepaalt.

Luister op Spotify

Aflevering 2: Doe niet zo hysterisch

In aflevering twee keert Laura naar aanleiding van de voorstelling Hebriana de uitspraak ‘Doe niet zo hysterisch’ binnenstebuiten. Dit doet zij samen met regisseur Erik Whien en actrices Jacqueline Blom en Betty Schuurman.

Luister op Spotify

Aflevering 3: online lijven, online leven

In aflevering 3 praat Laura met de makers van de HNTjong voorstelling Oma is een avatar: regisseur Eva Line de Boer, kostuumontwerper Carly Everaert en actrice Ayisha Siddiqi. Ze bespreken de invloed van de online wereld op de schoonheidsidealen, genderbeelden en hun zelfbeeld. 

Luister op Spotify

Aflevering 4: Male gaze van Mafisto

In aflevering 4 praat Laura samen met schrijver Tom Lanoye en actrice Myrthe Huber over ‘love interest’ Greta in de voorstelling OustFaust. Is Greta meer dan een symbool voor jeugd en onschuld? En welk licht werpt #metoo op Greta’s relatie met Faust?

Luister op Spotify

Aflevering 5: Wie mag zich vrouw noemen?

We sluiten het seizoen af met de vraag ‘Wie mag zich vrouw noemen?' en gaan hierover in gesprek met acteur Merel Pauw, regisseur Noël Fischer en journalist Valentijn de Hingh naar aanleiding van de voorstelling QUEER PLANET. Wat maakt je vrouw? En verstaan jij en ik hetzelfde onder vrouw-zijn? 

Artikel: Valentijn de Hingh: klik hier
Muziek: Je Vader - Elmer

Luister op Spotify