Mariana Aparicio Torres: “Het leven valt niet te regisseren”

Yerma verlangt naar een vrij en hartstochtelijk leven. Ze raakt geobsedeerd door de gedachte dat een kind het enige is dat haar leven voldoening zal geven. Aankomend seizoen speelt Mariana Aparicio Torres de titelrol in Yerma. Sinds 2019 maakt ze deel uit van het vaste ensemble van Het Nationale Theater. Anders dan Yerma is Mariana zelf kortgeleden moeder geworden.

"In het Westen zijn we doorgeslagen in de maakbaarheid van het leven. Het lijkt alsof alles maakbaar is: je eigen geluk, de juiste carrière, de perfecte relatie. We willen ons hele leven regisseren. Terwijl het leven vaak helemaal niet te regisseren valt. Dat leer je met de jaren.”  

Welke verwachtingen had je zelf vroeger van het leven? 

“Toen ik zestien was dacht ik dat ik rond mijn dertigste een huis, drie kinderen en een auto zou hebben. Toen ik eenmaal dertig was, had ik niks van dat alles. Maar mijn ambities waren toen ook veranderd. Ik zat er totaal niet mee dat ik die specifieke doelstellingen niet behaald had.” 
 
“Yerma bijt zich heel erg vast in haar ambities en heeft nauwelijks oog voor wat ze wél heeft. Ze heeft een relatie en een huis, maar ze wil ‘bevlogen’ liefde. Daarnaast heeft ze een vurige kinderwens. Ze heeft ook argumenten over waarom dat zo belangrijk voor haar is. ‘Een vrouw is gemaakt om kinderen te krijgen en moeder te zijn’, zegt ze op een gegeven moment. Het is lastig om Yerma van dat denkpatroon af te brengen. Het idee van hoe haar leven moet zijn is haar houvast. Zelf heb ik die druk van het moederschap niet zozeer gevoeld. Ik heb in mijn leven de ruimte gehad om eigenwijs te zijn. Dat is ook een kwestie van geluk.” 
  
Het personage Dolores (gespeeld door Antoinette Jelgersma) probeert Yerma op een gegeven moment te overtuigen van de intrinsieke waarde van haar leven. Los van de maatschappelijke conventie van het moederschap.  
 
“Wat Dolores zegt tegen Yerma vind ik heel belangrijk. ‘Als je vastzit in een relatie en je wil weg, ga dan.’ Dat zegt ze letterlijk. Toen ik die tekst las in het originele script, dacht ik: wow! Ik had niet verwacht dat iemand dat 100 jaar geleden tegen een jonge vrouw zou zeggen. Er worden zulke actuele thema’s behandeld in het stuk.” 
 
“Maar Dolores zegt ook: ‘Live a little! Gooi je haar los. Wees niet zo streng voor jezelf.’ Hoewel acteurs vaak over hun privéleven praten, doe ik dat vrijwel nooit. Ik vind het fijn dat het een beetje onbekend is. Zo kan niemand mij labelen. Al jarenlang verwonderen sommige mensen zich over wat mijn nationaliteit nou precies is, waar ik exact vandaan kom of hoe oud ik precies ben? Ik heb een hele persoonlijke baan, maar mijn privéleven is me erg dierbaar. Ik kan dit project leren dat ik ook in mijn werk meer ‘mens’ en nu ook ‘moeder’ mag zijn. Als je me dat tien jaar geleden had verteld. Had ik gezegd: hou dat soort zaken maar privé.” 
  
Misschien is deze vraag wel niet te beantwoorden, maar ik stel hem toch: waar haal jij voldoening uit in het leven? 
 
“Het eerste dat in mij opkomt is goed naar m’n gevoel luisteren en écht doen waar ik zin in heb. Zowel op macro- als op microniveau. Dat kan gaan over kleine praktische zaken als: door de stad fietsen als ik daar zin in heb, of juist door het park fietsen als ik daar zin in heb. Vaak hoor je jezelf niet. Als ik constant bewust daarmee bezig ben, voel ik dat ik op het juiste pad zit.”   

Mariana Aparicio Torres speelt de titelrol in de voorstelling Yerma. Yerma is van dinsdag 2 november tot en met zaterdag 18 december te zien.

Meer over Yerma

Foto: Sofie Knijff