Mariana Aparicio Torres

In 2019 trad Mariana toe tot het ensemble van Het Nationale Theater. Voor die tijd speelde ze als gastactrice mee in voorstellingen van HNT, voorheen het Nationale Toneel, bij Casper Vandeputte (Speeldrift, Elektra) en later met Sadettin Kirmiziyuz in Metropolis 2. In 2018 speelde ze onder regie van Eric de Vroedt in We zijn hier voor Robbie.  Afgelopen seizoen was ze te zien in Ademen, in het kader van het programma HNT speelt Altijd. Mariana is geboren in Leiden. In 2007 studeerde ze af aan de Artez Toneelschool te Arnhem.

Dit seizoen is Mariana te zien geweest in Yerma, de voorstelling van onze nieuwe huisregisseur Eline Arbo. en dit voorjaar is zij te zien in Leedvermaak trilogie, in regie van Eric de Vroedt. 

Biografie

Samen met haar jaargenoten van de toneelschool richtte ze het acteurscollectief Zomergasten op. Ook al heeft het collectief maar een paar jaar bestaan zijn de samenwerkingen met groepen als De Koe en ‘t Barre Land nog steeds van grote waarde voor haar als speler en theatermaker. Direct na haar opleiding ging Mariana aan de slag bij verschillende toneelgezelschappen. Een greep daaruit: ‘Een Meeuw’ van Tsjechov (2008), ‘Interest’ van Rob de Graaf (2009) beide stukken onder regie van Willibrord Keessen en speelde ze mee in de opzienbarende reeks Mightysociety van regisseur Eric de Vroedt (2004-2012). In het theaterseizoen '17-'18 maakte ze deel uit van de stukken van Guy Weizman (Carrousel 2017, Conference of the Birds 2018) bij het Noord Nederlands Toneel. 

Het seizoen '20/'21 was natuurlijk anders en tegelijk heel bijzonder. In het kader van HNT Speelt Altijd vertolkte Mariana de rol van ‘Zij’ in de voorstelling Ademen (Duncan McMillan/Noël Fischer). Daarnaast maakte ze op eigen initiatief - samen met bezoekers van HNT - een pop-up expositie aan de hand van de vraag “Hoe Bewaar Je?” 

Aan het begin van dit theaterseizoen was ze te zien in de titelrol van de voorstelling Yerma van F. Garcia Lorca in regie van Eline Arbo. Inmiddels zijn de repetities voor Leedvermaak trilogie, geschreven door Judith Herzberg en geregisseerd door artistiek leider Eric de Vroedt, hervat en staat de premiere gepland op 19 maart 2022.

Film & Televisie

Met regelmaat speelt Mariana rollen voor televisie (Harkum, Icarus, Klem) en film (Pinkmoon, Singel 39, Nocturne). Ze werd genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Actrice in 2013 voor haar rol in de aflevering Warriors / Van God Los onder regie van Mijke de Jong. 

Prijzen

In 2013 werd Mariana genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in de tv-aflevering Warriors (Van God Los) onder regie van Mijke de Jong.

Te zien in