Onze educatieafdeling

Ervaren (spelen), nadenken (filosoferen) en vormgeven (maken) staan in ons aanbod centraal. Zowel voor, tijdens als na een voorstelling nemen we uitgebreid de tijd voor verbreding en verdieping. Denk aan: op maat gemaakte programma’s, workshops, theaterwerkplaatsen, lange leerlijnprojecten, filosofische gesprekken, school take-overs en kijkjes achter de schermen.

Dit zijn wij

De educatiemedewerkers vormen een deskundig, gespecialiseerd en breed georiënteerd team dat verantwoordelijk is voor het onderhouden van contacten en het aanbod richting scholen. De afdeling is, samen met de programmamakers, de drijvende kracht van Het Nationale Theater achter alle publieksactiviteiten die worden ontwikkeld en uitgevoerd.


Programma op maat

Elk educatieprogramma bij de voorstellingen van Het Nationale Theater, in welke vorm ook, is naar wens in te richten. De afdeling educatie gaat graag in gesprek met scholen om tot de de best passende en inhoudelijke vorm te komen. Bij sommige eigen producties worden speciale theaterprojecten ontwikkeld in de theaters zelf of op scholen. Daarnaast ontwikkelt de afdeling educatievormen die niet direct met een voorstelling te maken hebben, maar bijvoorbeeld met het vak theater maken of met een (actueel) thema dat belangrijk is voor de stad Den Haag.
 

Theaterwerkplaatsen

Voor leerlingen die echt geïnspireerd zijn geraakt zijn er Theaterwerkplaatsen waarbij ze een dag of soms zelfs een (vakantie) week met bij Het Nationale Theater theater maken. Ervaring is geen vereiste, maar de leerlingen moeten wel zin hebben om op onderzoek uit te gaan en zichzelf te ontdekken.


Lange leerlijn

Samen met scholen en collega kunstinstellingen worden lange leerlijnen opgezet. Dat zijn programma’s in een doorlopende lijn voor alle leeftijden en niveaus. Op die manier wordt er inhoudelijk en consequent meer verdieping geboden en kan de afdeling educatie maatwerk leveren. Op deze manier wordt al samengewerkt met De Parkiet aan de invulling van hun open podia, wordt vorm gegeven aan de theaterklassen van het Haags Montessori Lyceum. Daarnaast is de afdeling educatie, met een groot aantal partners, verantwoordelijk voor de Kunstcampus van het Johan de Witt.
 

Filosoferen kun je leren

Het filosofisch gesprek staat bij de afdeling eductie van Het Nationale Theater hoog in het vaandel. Filosoferen gaat niet over het leren van een waarheid, maar over het onderzoeken naar dingen waar niet direct een antwoord op is. Door te leren filosoferen wordt de intrinsieke denkkracht van kinderen en jongeren versterkt. Ze leren zich te verhouden tot anderen en zelfstandig keuzes te maken. Vanuit die gedachte worden uitgebreide gesprekken voor, na of zelfs tijdens een voorstelling gevoerd met de kinderen en jongeren.


School take-over

Het schooljaar openen of afsluiten met een bijzonder theaterproject of op zoek naar een dag- of weekinvulling voor een speciaal evenement op school? Laat Het Nationale Theater de school ‘overnemen’. Samen met de leerlingen wordt gewerkt aan een geweldige presentatie waar ze nog lang over zullen napraten. Ook kunnen docenten bij de afdeling educatie van Het Nationale Theater terecht voor deskundigheidsbevordering op het gebied van theater maken met kinderen en jongeren.


Kijkje achter de schermen

De voorstellingen zijn een bezoek uiteraard meer dan waard, maar hoe het er achter de schermen aan toe gaat is een even grote belevenis. Vraag aan leerlingen of ze willen voelen wat het is om op de bühne van de Koninklijke Schouwburg te staan? Of ze willen weten hoe artiesten Theater aan het Spui binnenkomen? En of ze willen zien hoe onze decors en kostuums worden gemaakt? De kans is groot dat ze al in de rij staan.
 

MAAK

Op 9 en 10 oktober 2018 werd de MAAK manifestatie van HNTeducatie een feit. Het Nationale Theater transformeerde tot één groot laboratorium waar (kunst) vakdocenten, meesters, juffen, beleidsmakers, theatermakers én leerlingen uit het hele land de kracht van hun eigen makerschap aan den lijve hebben ondervonden. Klik HIER om de mini-documentaire over MAAK te bekijken.

Lees meer over MAAK via deze link.

Neem contact met ons op

Wil je als leerling, docent of ouder meedoen, een workshop boeken of veel meer weten? Neem dan contact met ons op.

Adres
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag
088 3565356

Leo Sterrenburg | Manager HNTeducatie en Interactie
leosterrenburg@hnt.nl
088 3565311

Iselin van Duuren | Educatiemaker HNT
iselinvanduuren@hnt.nl
088 3565316

Lotte de Leeuw | Educatiemaker HNT
lottedeleeuw@hnt.nl
088 3565313

Lejo De Hingh | Educatiemaker HNT
lejodehingh@hnt.nl
088 3565312

Dimphna van Kempen | Educatiemaker HNT
dimphnavankempen@hnt.nl
088 3565314

Sebastiaan van Loenen | Educatiemaker HNT
sebastiaanvanloenen@hnt.nl
088 3565317

Sophie Plekker | Educatiemaker HNT
sophieplekker@hnt.nl 

Frauke van Opstal | Planning & zakelijk
fraukevanopstal@hnt.nl
088 3565315

Saly Ndoye | Productieleider Educatie
salyndoye@hnt.nl
088 3565314

Charlie Vielvoye | Marketing Educatie
charlievielvoye@hnt.nl
088 3565274

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie