Danser Agus Margiyanto © Deen van Meer

Farewell Future Welcome World

LeineRoebana, Black Pencil
za 14 mrt - 20:00
za 14 mrt 2026
20:00
  • za 14 mrt 2026
    20:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Vanaf zo 18 mei 2025 - 10:00

Na de succesvolle voorstellingen Ghost Track en LIGHT presenteert LeineRoebana dit sluitstuk van hun Indonesië-trilogie. In deze tijd waarin alles misgaat, laten we niets na om de moed erin te houden. Geïnspireerd door persoonlijke herinneringen van Harijono Roebana, verweeft deze voorstelling met nieuwsgierigheid Indonesische en moderne dans en muziek, als een zoektocht naar zelfbegrip en gemeenschappelijkheid in een complexe wereld.

Samen met muziekensemble Black Pencil, gamelanensemble Kyai Fatahillah en componist Iwan Gunawan verkent LeineRoebana, voorbij het idee van culturele identiteit die verdedigd moet worden, de gemeenschappelijke wortels in verwondering en creativiteit.

Farewell Future Welcome World verweeft de vezels en haarvaten van Indonesische en Nederlandse klassieke- en hedendaagse dans, de opwindende klankwereld van Sundanese gamelan met die van het eigenzinnige Black Pencil, van westerse stemmingen met oosterse microtonaliteit. Zij biedt, voorbij het idee van culturele eigenheid en identiteit niet alleen een verrijkend artistiek avontuur, maar tevens een hoopvolle, diep menselijke ervaring.

Inleiding in de zaal

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels zeer geliefde publieksonthaal. Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

Voorafgaand aan de voorstelling, om 19:30 uur, is er een inleiding op het toneel. Aansluitend op dit publieksonthaal begint de voorstelling.

In de media

Over eerder werk in de trilogie:

THEATERKRANT ★★★★
"Met Light laat LeineRoebana zien dat ze trefzeker tegen de stroom van negativiteit over het samenleven van verschillende culturen in vaart. Dat heeft niets met naïviteit te maken, zoals sommige politici ons dagelijks willen doen geloven. Het is juist het bewijs dat er van alles kan groeien uit openheid en uitwisseling zonder dat iemand alles achterwege hoeft te laten."

DE VOLKSKRANT ★★★★
"Dans en muziek zwepen elkaar op. Meeslepend."

Harijono Roebana met zijn vader op de kade
Danser Agus Margiyanto © Deen van Meer

Over LeineRoebana

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren.

Met nieuwsgierigheid zoekt LeineRoebana de dialoog op met andere culturen, subculturen, diverse maatschappelijke sectoren en verschillende kunstdisciplines. Met de overtuiging dat openheid en kwetsbaarheid de motor zijn voor vernieuwing. Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in de gelaagde producties en bewegen zowel dansers als musici.

LeineRoebana werkte o.a. met componisten Tan Dun, Iwan Gunawan en Kate Moore en musici violiste Liza Ferschtman, gitarist Wiek Hijmans, luitist David Mackor en zangeres Elisabeth Hetherington. Naast producties voor het theater maakt LeineRoebana voorstellingen op speciale locaties zoals LOST INTIMACY in een voormalig industrieel gebouw of klooster en voor festivals zoals Wonderfeel, Terug
naar Het Begin en Oerol.

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden in 2023 voor hun bijdragen aan de
Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79, opgericht door het
beroemde balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Uit het juryrapport: "imponerende
voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen
dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen."

Over Black Pencil

Black Pencil is een game changer band met meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. De mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos – net als de nieuwsgierigheid en fantasie van de vijf musici. Met respect, kennis en verfijning wordt de mooiste muziek van haar historische plaats getild en komt ze volledig fris voor het voetlicht. Zo kan het gebeuren dat ‘melancholische renaissancemelodieën ontsporen in jazzrock à la Miles Davis’ (NRC).

Black Pencil initieert de uitdaging tot het schrijven van nieuw werk, en inspireert vooraanstaande Nederlandse componisten als Roderik de Man, Martijn Padding, Klas Torstensson, Calliope Tsoupaki, Yannis Kyriakides, Aart Strootman, Klaas de Vries en Kate Moore. Uit het buitenland komt werk van onder andere Wim Henderickx, Moritz Eggert, Iwan Gunawan en van opkomende componisten met een grote diversiteit in cultuur en achtergrond. Inmiddels zijn er 450 nieuwe stukken voor de band gecomponeerd en reikt ze meerdere compositieprijzen uit. Black Pencil programmeert eigen concertseries in Amsterdam en Almere, en werkt samen met Land Art Flevoland en Schokland UNESCO Werelderfgoed. Recente projecten brengen de band samen met de wereld van virtual reality, theater, dans en landschapskunst.

Componist Iwan Gunawan zoekt steeds naar nieuwe speeltechnieken, compositiemethodes en klankwerelden voor de gamelan. In 2022 leidde dat tot het project met een ongehoord klankpalet Topeng Masquerade, een samenwerking van Iwan Gunawan, Black Pencil en Kyai Fatahillah dat in première ging tijdens festival November Music 2022.

Credits

Farewell Future Welcome World is een coproductie van LeineRoebana en Black Pencil.

Inschrijven nieuwsbrief