Barbara Raatgever

Blauwe Lucht

Theatertroep
di 10 dec en wo 11 dec
di 10 dec 2024
en
wo 11 dec 2024

De hel dat zijn de anderen, schreef Sartre. De hel dat is Terschelling, vindt Arie Storm. Speciaal voor de Theatertroep bewerkte hij zijn roman Schoonheidsdrift tot een daverende slapstick-komedie. Maak je klaar voor een ware waddenkomedie over een zanderige gevangenis waaruit je maar moeilijk kunt ontsnappen.

Het verhaal

Tom bezoekt samen met zijn vriendin het vakantie-eiland Terschilling, om daar met lichte tegenzin een schrijfcursus te volgen en met minder lichte tegenzin zijn schoonvader te bezoeken, die de helft van het eiland bezit. Wanneer zijn vakantiehuisje wordt vernietigd, begint Tom’s verhaal steeds verder uit de hand te lopen en komt de schrijfcursus onverhoeds toch goed van pas.

Iedereen heeft die toeristische zucht naar 'authentieke ervaringen' en wil die ene mooie plek zien waar nog niemand is geweest en waar de natuur en cultuur nog zo ongerept is. Maar zodra de eerste toeristen zich op deze steeds zeldzamer wordende plekken begeven, is het hek van de dam. Deze paradoxale reisdrift, die precies dat vernietigt wat hij nastreeft, wordt onder de loep genomen in Blauwe Lucht.

 

Over de makers

De Theatertroep is een zeskoppig Amsterdams collectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Ze maken grenzeloos toneel, zoals in Shakespeare’s Globe-theater; toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie.

De Theatertroep heeft met hun Vaudeville een eigen manier gevonden om dit drempelvrije toneel te maken: lichtvoetig, grotesk, intelligent, tekstueel virtuoos en bewust onhandig. Het publiek wordt direct aangesproken en krijgt een bonte mix van slapstick, zang, tekst, dans en beeldende performance voorgeschoteld.

Ze hebben de afgelopen jaren furore gemaakt op festivals als De Parade en Lowlands en touren met hun voorstellingen door heel Nederland en België.

Credits

schrijver Arie Storm | van en met De Theatertroep | marketing Laura van Wingerden | acquisitie Via Rudolphi