Fabian Calis

Prima Facie

ITA | Eline Arbo
zo 10 dec en ma 11 dec
zo 10 dec 2023
en
ma 11 dec 2023

Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal. 

 

Let op: Deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren. Ook bevat de voorstelling beelden die onprettig kunnen zijn voor mensen met emetofobie. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van sterke lichteffecten waaronder een stroboscoop. 

Eline Arbo regisseert dit prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien met Maria Kraakman in de rol van Tessa. 

  “Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slachtoffers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden.” - Eline Arbo

Over Eline Arbo

Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuur Producties won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde ze bij Het Nationale Theater de hitvoorstelling De jaren naar het boek van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Het ITA-ensemble regisseerde zij eerder al in De uren, van Michael Cunningham en Penthesilea, van Heinrich von Kleist. Sinds 2022 is Arbo Associate Artistic Director bij ITA. 

Credits

tekst Suzie Miller | vertaling Anna Sijbrands | regie Eline Arbo | spel Maria Kraakman | muziek Thijs van Vuure