Eva Line de Boer Artistiek Directeur Suburbia

Theaterregisseur Eva Line de Boer wordt vanaf 2025 de nieuwe artistiek directeur van Theatergroep Suburbia in Almere. Ze volgt Albert Lubbers op, die het gezelschap in 2003 oprichtte. Eva Line maakt nu met haar eigen stichting Euphoria voorstellingen die door het hele land spelen voor jeugd en volwassenen, vaak in coproductie met HNTjong & Het Zuidelijk Toneel. Ze maakte bij HNTjong de voorstellingen Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie (2019) en Oma is een avatar (2022) en in 2023 Emoji Explosie (8+).

Onder de artistieke leiding van Eva Line wordt Suburbia een gezelschap dat zich explicieter naar de stad toe beweegt. Ze is gefascineerd door het ongemak dat zich in de stad kan manifesteren en wil dat in het theater bewust opzoeken. Haar komst betekent een grote koerswijziging voor het stadsgezelschap dat zich onder Lubbers vooral profileerde met modern toneelrepertoire.

Het werk van Eva Line de Boer is als een ontploffend hoofd vol emoji’s, de veelheid past goed bij de hoge prikkeldichtheid van deze tijd. Haar voorstellingen spelen zich af in het gebied tussen online en offline, fantasie en werkelijkheid, dood en leven. 

Eva studeerde in 2014 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht en volgde daarna de Master Theater. Ze ontwikkelde haar eigen werk bij Festival Cement, binnen het ontwikkelingstraject van PLAN Brabant en met een Nieuwe Makers Regeling van het FPK. Sinds 2020 ontvangt zij met haar eigen stichting Euphoria structurele subsidie en maakt ze co-producties met HNTjong & Het Zuidelijk Toneel. Naast haar eigen werk regisseert ze in opdracht van o.a. Likeminds, Theater Bellevue, Zeelandia, Theatergroep Carver, Marjolijn van Heemstra/ Sadettin Kirmiziyüz en Berg&Bos.

Eva ontving de Ton Lutz Award voor de meest veelbelovende afstudeerregie met Euphoria (Its Festival, 2014). Ze kreeg de René Lobo Stok voor Lef, durf & moed (Toneelacademie Maastricht, 2014). In 2016 won zij de BNG Bank Nieuwe Theater­makers­prijs 2016 met Dit gebeurt allemaal tegelijk. En in 2019 ontving zij de Charlotte Köhler prijs.