Ilias in één dag

Ilias in één dag
Het eeuwenoude verhaal de Ilias, geschreven door Homerus, wordt al jaren verteld, gespeeld en gelezen. Bij Ilias in één dag worden leerlingen uitgedaagd om met hun eigen blik opnieuw naar de thematieken van de Ilias te kijken. Ben jij bereid te sterven uit trots, zoals Briseis? Of kies je voor je eigen geluk boven dat van de ander, zoals Helena? En ga jij net zo ver als Agamemnon om je doelen te behalen?

Eigen blik op thematiek

HNTeducatie ontwikkelde naar aanleiding van de voorstelling Trojan Wars van HNTjong een maakdag waarbij leerlingen met teksten uit Trojan Wars onderzoek doen naar één van de vele verhaallijnen uit de Ilias. 

De Ilias is een omvangrijk epos. Om toch zoveel mogelijk van de Ilias in één dag te onderzoeken, worden de leerlingen verdeeld in groepen. Elke groep vertrekt vanuit een eigen perspectief: één van de vele personages uit de Ilias. Wat zien de deelnemers als ze door de ogen van het personage naar deze thema’s kijken? En belangrijker: wat zien zij met hun eigen ogen? Onder begeleiding van een theaterdocent van HNTeducatie worden hun eigen bevindingen onderzocht, omgezet in scènes, verhalen of beelden en samengevoegd tot een unieke performance.

Ilias op maat

Deze performances presenteren ze aan elkaar en eventueel ander publiek en zo maken ze met elkaar een eigen versie van de Ilias. Waarbij niet de Ilias van Homerus centraal staat, maar de leerlingen, die met de kijk van nu onderzoek doen naar de verhalen van toen.

Het project kan zowel een dagdeel als meerdere dagen beslaan. Dit is afhankelijk van de wens van de school. Het maakproces kan zowel op school als bij ons in huis plaatsvinden.

Omdat we maatwerk leveren, zullen we n.a.v. de vraag een passende offerte maken.

Zelf een dag Ilias?

Ilias in één dag is ontwikkeld rond de voorstelling Trojan Wars van HNTjong. Dit visuele spektakel, wat verder gaat waar Homerus is opgehouden, komt in het najaar 2021 weer naar je toe. Meer weten over Trojan Wars? Lees hier.

Meer informatie over Ilias in één dag? Neem dan contact op met Tim Lafeber: timlafeber@hnt.nl.