Amadeus

Het Nationale Theater Producties

Seizoen 2018/2019

★★★★ NRC
'In Amadeus verricht Mark Rietman in de rol van Salieri iets groots.'

★★★★★ Trouw
'Waanzinnig knap spel.'

Den Haag Centraal
'‘Amadeus’ van regisseur Theu Boermans reikt naar de hemel.'

★★★★★ Telegraaf
'Verhaal Amadeus werkt als spiegel voor deze tijd.'
'Rietman vertolkt Amadeus’ rivaal vol overgave.'
'Plukaards theatrale mimiek blijft nog lang op het netvlies staan.'

★★★★ Volkskrant
'Virtuoos acteerwerk.'
'Een volmaakt voorbeeld van gesubsidieerd toneel voor een breed publiek.'

AMADEUS vertelt het verhaal over misschien wel de grootste componist allertijden; Wolfgang Amadeus Mozart. Wanneer hij als jong onconventioneel kunstenaar aan het hof van de Keizer verschijnt, is hij vastbesloten om een grootse indruk achter te laten. Hofcomponist Antonio Salieri constateert verbijsterd dat de muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, door God aan Mozart is geschonken. Gegrepen door obsessieve jaloezie gaat hij de strijd aan met Mozart, met de muziek en uiteindelijk met zijn geloof in God.

Deze coproductie van de Theateralliantie en Het Nationale Theater i.s.m. OPERA2DAY wordt geregisseerd door Theu Boermans met Sander Plukaard in de rol van Mozart en Mark Rietman als Salieri. Naast de negen castleden staan in deze grootse muziektheaterproductie sopraan Lucie Chartin, 40 koorleden en een live orkest op het toneel in een indrukwekkend decor ontworpen door Bernhard Hammer (Soldaat van Oranje).

De voorstelling, bekroond met meerdere Tony- en Olivier Awards, werd geschreven door Peter Shaffer en ging in 1979 in première in het Royal National Theatre in Londen. In 1984 won de verfilming door Miloš Forman maar liefst 8 Oscars.

Cast & Crew:


Regie: Theu Boermans Decorontwerp: Bernhard Hammer Kostuumontwerp: Mattijs van Bergen Tekst: Peter Shaffer Spel: Sander Plukaard, Mark Rietman, Vincent Linthorst, Jaap Spijkers, Yamill Jones, Yela de Koning, Teun Donders, Esther Scheldwacht, Lisa Zweerman en Lucie Chartin Dramaturgie: Karim Ameur Muzikale leiding: Hernan Schvartzman  Arrangementen: Daniel Hamburger