Bram Coopmans

Bram Coopmans maakt sinds 2017 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Hij is op 1 maart 1975 geboren in Angeren. Zijn huidige woonplaats is Amsterdam. Hij is in 1999 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.

In juni is Bram te bewonderen in de heropvoering van theatermarathon The NationNa de zomer speelt hij ook weer mee in de herneming van De eeuw van mijn moederbeide zijn voorstellingen van Eric de Vroedt. In het voorjaar van 2023 zal Bram een rol spelen in Coriolanus in regie van Nina Spijkers.

Biografie

Bram begon na zijn afstuderen met spelen bij Johan Simons en Paul Koek (ZT Hollandia). Naast grote rollen in teksttoneel, zoals Cyrano en Narziss&Goldmund, speelde hij bij mimegroepen Jetse Batelaan, Jakop Ahlbom, Carver en Boogaerdt/van der Schoot. Hij verscheen vanaf 2004 in zes delen van Eric de Vroedt's tiendelige theaterserie Mightysociety (2004-2012). Daarnaast werkte Bram veel met Erik Whien bij Oostpool. (o.a. Boiling Frog, Tjechov en Zomergasten). Verder speelde hij o.a. in de theatermarathon Borgen van het Noord Nederlands Toneel (2016). Sinds 2017 maakt hij deel uit van het ensemble van Het Nationale Theater. Hier was hij voor het eerst te zien in Olie. In 2016 speelde Bram in The Nation, de theatermarathon over de Haagse Schilderswijk van Eric de Vroedt. Daarna was hij te zien in De wereld volgens John, ook in regie van Eric de Vroedt, in de Oresteia van Theu Boermans, in de familie voorstelling De Vrekkin van Noël Fischer. Afgelopen seizoen schitterde Bram in de voorstelling Tom Pain, een monoloog die uitkwam tijdens het HNT speelt Altijd programma. 

Afgelopen seizoen is Bram in maar liefst drie voorstellingen te zien geweest. Naast Eline Arbo's Yerma, speelt hij mee in Leedvermaak trilogie en The Nation, beide in regie van Eric de Vroedt.

Naast acteren, regisseert, schrijft en doceert Bram ook. 

Film & Televisie

In 2015 schitterde Coopmans in de televisiefilm Lange nasleep van een korte mededeling. Verder was hij te zien in de korte films Gratis (2016, Gouden Kalf beste korte film), Code A1 (2012) en Come Spring (2009). Hij had kleine rollen in succesvolle films als Niemand in de stad (2018) en Tonio (2016). Ook was hij te zien in verschillende televisieseries zoals Bellicher: Cel (2013).

Prijzen

Voor zijn rol in Mightysociety2 is Bram genomineerd voor een Louis d’Or (beste dragende rol), voor zijn rol in Mightysociety4 voor een Arlecchino (beste bijdragende rol). Toe Vader Drink van Jetse Batelaan waar de Bram de hoofdrol in speelde, won de VSCD mimeprijs. Voor afgelopen seizoen is Bram genomineerd voor de Louis D'or, voor zijn vertolking van Tom Pain, een monoloog in regie van Eric de Vroedt.

Te zien in