Esther Scheldwacht

Esther Scheldwacht maakt vanaf augustus 2022 deel uit van het ensemble van Het Nationale Theater. In de ruim tien jaar daarvoor was zij een regelmatig terugkerende gastspeler bij het gezelschap. Ze is geboren op 12 maart 1968 in Den Haag. Ze studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en de Toneelschool in Amsterdam, waar ze in 1991 afstudeerde.

Afgelopen seizoen speelde zij de titelrol in de herneming van De eeuw van mijn moeder en was ze te zien in Erik of het klein insectenboek en Laagland. Dit seizoen speelt ze in Brown Sugar Baby en Laagland.
 

Biografie

Na haar afstuderen kwam Esther in vaste dienst bij het Ro Theater (nu Theater Rotterdam). Hier speelde zij twaalf jaar in vele producties, zoals Wie is er bang voor Virginia Woolf?, Koning Lear, Branden, Kust en Bossen. Na haar vertrek bij het gezelschap was zij als freelancer te zien bij diverse gezelschappen. De eerste samenwerking met Eric de Vroedt was in mightysociety10 (2012).
 
Bij het Nationale Toneel speelde Esther in De Oresteia in regie van Johan Doesburg. Daarna volgden in zijn regie nog Medea, Hollands Spoor, Retour Hollands Spoor en Genesis. In regie van Theu Boermans speelde ze bij Het Nationale Theater in Amadeus. Bij regisseur Eric de Vroedt speelde ze in De hereniging van de Twee Korea's. In seizoen 2022-2023 was te zien in De eeuw van mijn moederErik of het klein insectenboek en Laagland.
 
Met Kees Hulst speelde ze Hoe Mooi Alles, naar het boek van Mirjam van Hengel in regie van Leon van der Sande en het stuk Laatste Paar Dagen, van haar eigen hand. In seizoen 2021-2022 was Esther te zien in haar eigen bewerking van het boek Lichter dan ik van Dido Michielsen bij Korthals Stuurman en in Een meeuw van Toneelgroep Maastricht.
 
Naast haar werk als actrice ontwikkelde Esther zich als toneelschrijver en regisseur. Zo regisseerde ze Lastige Ouders en Sombere Kinderen van Stichting Eigen Werk Theaterteam. Ze ontwikkelde en speelde de jubelend ontvangen solo De Sunshine Show. Daarna schreef ze Op een mooie Pinksterdag en Helga Maria Baumgarten. Met haar broers speelde ze Familiefeest van Theodor Holman, onder de vlag van stichting De Gebroeders Scheldwacht.

Prijzen

Meerdere voorstellingen waarin Esther gespeeld heeft, zijn geselecteerd door de officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival: Wie is er bang voor Virginia Woolf, Branden, MightySociety10, De Sunshine Show, Genesis en Lichter dan ik.

Film & Televisie

Esther was te zien in diverse film- en televisieproducties, meest recent de films Met Mes, De Zitting en de serie De Shift. De afgelopen zes jaar schreef ze met Tamara Bos aan het scenario van de speelfilm Rocco & Sjuul, die in 2023 te zien is in de bioscoop.

Te zien in