Doe mee aan Gaafland: jouw stem telt!

Let op: de inschrijving om deel te nemen aan de gesprekken ter voorbereiding op Gaafland is gesloten. We nodigen je graag uit om de theatrale avond Gaafland te bezoeken.

 

tickets theatrale avond Gaafland

 

---

 

Wil jij deel uitmaken van een bijzonder initiatief dat Den Haag nog mooier maakt? Het Nationale Theater en onderzoeks-, advies-, en participatiebureau EMMA nodigen jou uit om je stem te laten horen en je ervaringen te delen over burgerparticipatie in onze stad Den Haag. We bezoeken samen de voorstelling Laagland en gaan daarover in gesprek met elkaar. Doe je mee? Gaafland!

Gaafland

In de voorstelling Laagland staat een burgerparticipatietraject tussen een nieuwbouwontwikkelaar en lokale bewoners centraal. Burgers en politici doen op verschillende manieren hun best de problemen in de samenleving aan te pakken. Hoewel iedereen vanuit de beste bedoelingen meedoet, loopt het uiteindelijk helemaal verkeerd.

Participatiesamenleving

De voorstelling doet nogal wat stof opwaaien. De vele reacties van herkenning zorgen ervoor dat Het Nationale Theater en EMMA zich naar aanleiding van deze voorstelling afvragen hoe die samenwerking tussen burgers en politici in werkelijkheid verloopt. Het is immers tien jaar geleden dat minister-president Rutte de participatiesamenleving uitriep. Hoe staat het er in Den Haag op lokaal niveau anno 2023 eigenlijk voor?

Hoe werkt burgerparticipatie?

Om deze vraag te beantwoorden organiseren Het Nationale Theater en EMMA Gaafland. We organiseren zelf 'participatiegesprekken' en maken daar vervolgens weer een voorstelling over. We willen begrijpen hoe burgerparticipatie écht werkt in Den Haag. Of je nu betrokken bent geweest bij burgerinitiatieven of een lokale ambtenaar of bestuurder bent, jouw persoonlijke ervaring telt. In een uniek programma waarin kunst en werkelijkheid samenkomen. En daar hebben we jou bij nodig!

Het programma

Deelnemen aan het programma Gaafland bestaat uit 3 onderdelen. Meedoen aan dit programma is gratis.

  1. Bezoek aan de voorstelling Laagland
  2. Gespreksavond in kleine groep
  3. De theatrale avond op 18 december

Je bezoekt allereerst de voorstelling Laagland van Het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg. Vervolgens neem je deel aan een van de vier gespreksavonden in een kleine groep. Alle groepen bezoeken op 18 december Gaafland: de theatrale avond in Theater aan het Spui in Den Haag.

Bezoek Laagland

Gespreksavond

Voor wie?

di 24 okt - 20.15u ma 30 okt - 19.00u Burgers
wo 25 okt - 20.15u di 31 okt - 19.00u Ambtenaren en bestuurders
za 2 dec - 20.15u ma 4 dec - 19.00u Burgers
zo 3 dec - 14.30u wo 6 dec - 19.00u Ambtenaren en bestuurders

N.B.: Je bezoekt één keer Laagland en één gespreksavond.

Onderaan deze pagina kun je je aanmelden (t/m 15 oktober, 23.59 uur)!

Onderdeel 1: bezoek voorstelling Laagland

Laagland is de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht (televisieserie Het jaar van Fortuyn) en regisseur Eric de Vroedt. Vingervlug en met snijdende humor tonen zij de staat van Nederland. Een samenleving die wankelt langs de kloof tussen de elite en de lagere middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland. Lees meer...

Onderdeel 2: De gespreksavond

De gespreksavonden vormen de kern van onze zoektocht naar inzichten en ervaringen over burgerparticipatie.

Dit zijn informele bijeenkomsten waarin we naar jouw persoonlijke ervaringen met burgerparticipatie willen luisteren. Een ervaren gespreksleider leidt het gesprek en zorgt voor een ontspannen sfeer. Deze avonden zijn privé en niet toegankelijk voor publiek of pers en worden niet opgenomen. Acteurs, muzikanten en kunstenaars zijn aanwezig om te luisteren. Zij gebruiken deze avonden ter inspiratie voor de theatrale avond Gaafland.

Er zijn twee soorten gespreksavonden: een voor burgers en een voor ambtenaren en bestuurders. Dit is om vertrouwen te bevorderen en een open dialoog te stimuleren. Je hoeft je niet voor te bereiden.

Onderdeel 3: De theatrale avond

De theatrale avond op 18 december in Theater aan het Spui is het hoogtepunt van Gaafland. Haagse kunstenaars, acteurs en muzikanten laten zich inspireren door de gespreksavonden. Ze zetten hun ervaringen om in muziek, sketches en monologen en presenteren ze tijdens deze theatrale avond. Daarnaast wordt de 'Staat van de Participatiesamenleving’ uitgesproken.

Na afloop is er voor de deelnemers van de gespreksavonden ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Hierdoor ontstaat een krachtige artistieke vertaling van de burgerparticipatieverhalen die zijn gedeeld.

Meld je aan!

Ben jij enthousiast om deel te nemen? Je kunt je aanmelden t/m 15 oktober 23.59 uur. Jouw stem maakt het verschil voor Den Haag!

Deelname is gratis, er is een beperkt aantal plaatsen. Bij teveel aanmeldingen zal er geloot worden. Op 16 of 17 oktober krijgen de mensen die zich aangemeld hebben bericht. We proberen een diverse groep samen te stellen en zoveel mogelijk perspectieven een plaats te geven. 

Wil je meedoen als inwoner van Den Haag, klik dan op onderstaande link,
met aanmeldcode: 9MH8MB

Aanmelden bewoners

Wil je meedoen als ambtenaar of bestuurder, klik dan op onderstaande link,
met aanmeldcode: TZDYX8

Aanmelden ambtenaar of bestuurder

Gaafland Eindhoven

Op 1 juni 2023 vond de theatrale avond van Gaafland plaats in het Parktheater in Eindhoven. Bekijk de aftermovie van deze avond hieronder!