Educatieprogramma Tori

Beste leerkracht, 

Hierbij vindt u het lesmateriaal van Tori, de nieuwe voorstelling van HNTjong (regie: Marjorie Boston). Een tori is een verhaal. De naam van de voorstelling komt uit het Sranan, de Surinaamse taal. Met deze lesbrief speel je een spel waarin je, samen met je klas, een verhaal maakt. 

Wij kijken ernaar uit jullie, samen met al jullie verhalen binnenkort te ontvangen in het theater!

Over de voorstelling

Tori is gebaseerd op het bekroonde boek van Brian Elstak i.s.m. Karin Amatmoekrim. Het is een bloedstollend avontuur over de moedige mensenkinderen Cel, Bones en Zi. Hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel, is een echte ‘tori-man’, een verhalenverteller. Als hij vertelt valt de hele wereld stil om te komen luisteren. Ineens rijdt een geblindeerde limo dwars door het verhaal. Het is Vos, die akelige plannen heeft met Jean-Michel. Cel, Bones en Zi gaan op pad om hun vader te helpen. Gewapend met een potloodzwaard waarmee je tekeningen levend maakt, een ijzersterk Colossusschild waarmee je onkwetsbaar bent en een raadselachtige tijgerklauw die je de kracht van honderd tijgers geeft. Zijn ze tegen de handlangers van de kwaadaardige Vos opgewassen? 

Over het educatieprogramma

Het spel 

‘Onze tori’ is een spel waarin de leerlingen op missie gaan. Tijdens deze missie komen ze langs verschillende obstakels en plekken waar ze opdrachten moeten uitvoeren. Door de opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en de missie te volbrengen, krijgt de klas inzicht in hun eigen superkrachten. Het uitgangspunt van de opdrachten is verschillende soorten kracht: denkkracht, spierkracht, verbeeldingskracht en daadkracht. 

Het spel is meerdere keren te spelen en kan daarmee ook iedere keer een andere uitkomst genereren. Het spel is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 3, 4 en 5. Neem de vrijheid om een opdracht waar nodig aan te passen. Kies er bijvoorbeeld voor om een opdracht klassikaal te doen in plaats van in groepjes.

Downloaden

De lesbrief    De landkaart

De lesbrief  

Het potloodzwaard Het schild De klauw

Audiofragmenten

Fragment 1

 

Fragment 2