dec 2020 | schoolvoorstellingen

ALLEEN TE BOEKEN VOOR SCHOLEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

← Terug naar het overzicht

Every Brilliant Thing (15+)

Het Nationale Theater
Schepijs. De stem van Nina Simone. Dingen met streepjes. Van een berg af fietsen. De geur van oude boeken. Dat zijn zo maar wat dingen die het leven de moeite waard maken. Wat geeft het leven kleur? Wat geeft jouw leven kleur?
Reserveer


✎ Educatie

Every Brilliant Thing (15+)

Een liefdevolle ode aan het leven

Een kind van zeven begint op een dag een lijst te maken met alle geweldige dingen in het leven. Die lijst is bedoeld voor diens depressieve moeder, die na haar eerste zelfmoordpoging in het ziekenhuis is beland. Naarmate het kind ouder wordt, naar de universiteit gaat en verliefd wordt, groeit de lijst tot er uiteindelijk een miljoen dingen op staan. Steeds meer blijkt het een reddingsboei voor het kind dat inmiddels zelf een volwassene is geworden.

Met Every Brilliant Thing creëerde Duncan Macmillan, bekend van de theaterhit People, places & things, een hartverwarmende monoloog die een zegetocht maakte over de wereld. Het stuk kan gespeeld worden door een jonge acteur, een oude acteur – vrouw, man, genderfluïde, het maakt niet uit. Macmillan daagt de makers uit om er hún tekst van te maken en dat is precies wat we dit seizoen gaan doen door meerdere acteurs en regisseurs deze tekst op de planken te laten brengen. Als publiek zit je dicht op de verteller en word je onderdeel van de voorstelling door zelf zaken aan de lijst toe te voegen of soms zelfs mee te spelen. 

✎ Educatie

Als je 10 dingen moet noemen die jou gelukkig maken, weet jij dan welke 10 je opnoemt? Of laat hetgeen wat je gelukkig maakt zich niet altijd zo makkelijk zien? Hoe herken je geluk? Kom met je klas naar Every Brilliant Thing en wordt voor de voorstelling welkom geheten in de foyer. In deze foyer doet de klas al onderzoek naar hoe geluk er voor hen uitziet. Is geluk voor iedereen hetzelfde? En als je gelukkig zijn nodig hebt, hoe verhoudt zich dat dan tot ongelukkig zijn? 
 
Na de voorstelling is er een lesbrief beschikbaar waarmee docenten dit onderzoek en de voorstelling in de klas kunnen uitdiepen. Welke 'brilliant things' zijn er nog niet ontdekt? 

Speeldata

Vrije voorstellingen

di 29 dec 2020

20:15 Koninklijke Schouwburg - Grote Zaal

wo 30 dec 2020

20:15 Koninklijke Schouwburg - Grote Zaal

Prijs per leerling: €13,-

De pers over Eindspel van Erik Whien

Theaterkrant

"En met spelregie kan Erik Whien gelukkig wel uit de voeten. Zijn versie van Eindspel onderscheidt zich door de speelsheid van de acteurs, die de in potentie loodzware tekst van een enorme gelaagdheid voorzien door deels tegen de tekst in te spelen."

De Volkskrant ★★★★★

"Erik Whien heeft in zijn regie bij Theater Rotterdam de lichte kant van het stuk, het absurde, het grappige onbestemde, benadrukt. Geen zwaarwichtig gedoe, maar een bijna vrolijk verlatingsritueel."

NRC ★★★★

"Tegenover het fysieke acteerwerk van Van ’t Hof staat het prachtig ingeleefde spel van Hans Croiset. Een ijzersterke zet: met zijn doorwrochte tekstbehandeling houdt Croiset de voorstelling in de realiteit, terwijl Van ’t Hof met zijn slapstickachtige, vormelijke insteek ons daar juist van vervreemdt."

Anderen bekeken ook

Credits

tekst Duncan Macmillan  
gemaakt door Erik Whien, Casper Vandeputte, Tamar van den Dop en Bram Suijker 
vertaling Sanne Parlevliet  
dramaturgie Willemijn Barelds  
kostuumontwerp Lotte Goos 
scenografie-advies Julian Maiwald