Black Emancipation serie

Met de Black Emancipation toneelserie zie je voorstellingen van theatermakers met een bi-culturele achtergrond die de wereld van nu duiden. In de meeste gevallen eten we samen voorafgaand aan de voorstelling en is er een inleiding vanuit een niet-westers perspectief.

 

6 voorstellingen, inclusief maaltijden voor slechts € 120

Als je meedoet aan de hele serie, betaal je slechts € 120 voor de hele reeks inclusief de maaltijden (€ 75 zonder de maaltijden. Natuurlijk kan je ook de voorstellingen los bezoeken - voor slechts € 12,50 extra eet je mee. Voeg de maaltijd toe aan je winkelmandje in het online bestelproces. Maar de hele serie kopen is natuurlijk leuker en veel voordeliger.

Bestel de serie

Hieronder zie je een overzicht van alle voorstellingen in deze serie!

Ga hier terug naar het overzicht van alle toneel- en danskijkseries. 

 • Nationale viering Dag van de Marrons 2023

  Sporen van Haar
  Kula Skoro
  zo 8 okt

  De nationale viering Dag van de Marrons vind jaarlijks plaats in Den Haag in aanwezigheid van de traditionele gezagsdragers die de dag officieel openen met een gezamenlijk plengoffer. Marrons zijn nazaten van tot slaaf gemaakten die zichzelf bevrijd hebben van slavernij en guerilla-oorlogen voerden tegen de kolonisator. Kula Skoro brengt jaarlijks rondom De Dag van de Marrons een nieuw theaterstuk uit dat inzicht geeft in de geschiedenis en Marroncultuur van Suriname. Een cultuur die ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika wordt genoemd. De herdenking van de Dag van de Marrons voert terug naar de diverse vredesverdragen die zijn afgedwongen door mensen die hun vrijheid hebben teruggewonnen van de Nederlandse koloniale overheid.

   

  Sporen van Haar is een multidisciplinaire theatervoorstelling waarin grote thema’s als strijd en overleven in de koloniën vanuit vrouwelijk en Afrikaans perspectief worden verbeeld in afro-futuristische vormen. De inspiratiebron is de West-Afrikaanse zwarte rijst die mee werd gesmokkeld in de haren van Marronvrouwen, en de betekenis hiervan vandaag de dag.

  Met het kaartje voor de voorstelling SPOREN VAN HAAR  van 20:15 uur heb je de hele dag toegang tot het programma van de Dag van de Marrons in de Koninklijke Schouwburg.

  Programma

  14:30 ontvangst
  15:15 Kuutu met gezagsdragers
  15:15 Film: Kinderen van Mavungu

  16:00 lezing Tinde van Andel (etnobotanicus)
  16:30 Film: Kinderen van Mavungu

  16:45 Plengoffer en vredeslezing

  17:30 Diner Meeke's Catering (maaltijdticket à € 12,50)
  17:45 Taki Makandi (interactief gesprek tussen twee generaties)
  18:30 Film: Kinderen van Mavungu

  18:45 MATYEKE culinaire theater performance (plus ticket à € 30)

  20:15 Theatervoorstelling: Sporen van haar

  21:40 After party met live muziek van Brayn Hij & live band

  Doorlopend: wojo met boeken, kruiden, sieraden, pangi's etc. en een kids atelier verzorgd door Tembe Art

 • De plantage van onze voorouders

  Orkater
  do 9 nov

  In de podcast De plantage van onze voorouders gaat Maartje Duin op zoek naar de sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Zij ontdekt dat haar voorouders bij de afschaffing van de slavernij mede-eigenaar waren van een suikerplantage. Maartje zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Nu brengt Orkater dit bijzondere verhaal naar het toneel. Malou Gorter (bekend van o.a Oogappels) en Manoushka Zeegelaar Breeveld (eerder te zien in o.a Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve) spelen de rollen van Maartje en Peggy en er is uiteraard een hoofdrol voor muziek.  

 • The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa

  LOD | Toneelhuis
  vr 17 nov

  Gorges Ocloo brengt met The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa een uiterst ritmische, dynamische 'AfrOpera'.

 • Closed Eyes

  Theater Rotterdam | Alida Dors
  wo 13 dec

  In deze nieuwe voorstelling van Alida Dors laat je je door dans, film, muziek en spoken word meevoeren naar Ganzee, een verzonken dorp in het Brokopondo meer in Suriname. Zes dansers, drie muzikanten en een vocalist creëren een wereld waarin het onmogelijke mogelijk wordt.  

 • Lehman Trilogy

  ITA | Guy Cassiers
  wo 13 sep

  Na vele successen in Londen en New York is de Lehman Trilogy nu te zien in de Koninklijke Schouwburg. De Italiaanse auteur Stefano Massini schreef met Lehman Trilogy niet alleen het verhaal van een familie, maar ook de geschiedenis van het nietsontziende Amerikaanse kapitalisme. Slavernij en industrialisering, oorlog en nieuw technologische ontwikkelingen: wat er ook gebeurt, de Lehmans weten telkens hoe ze er goed geld mee kunnen verdienen. Alles wat ze van plan zijn te doen – dus ook trouwen en kinderen krijgen – wordt vooraf getoetst aan de vraag: wat brengt het op?

 • Kaseko X Gnawa - Benefietconcert voor slachtoffers aardbeving Marokko

  Fra Fra Sound (NL) & Majid Bekkas (MA)
  Gnawa Festival 2023
  za 9 sep

  In navolging van eerdere cross-over experimenten gaat Fra Fra Sound de samenwerking aan met Gnawa grootheid Majid Bekkas uit Marokko.Een bijzondere ontmoeting van Afro-Caribische Surinaamse muziek met Gnawa! Bijzonder vanwege de historische verwantschappen in hun beider muziek die teruggaan tot het koninkrijk Ghana van de 12de eeuw.  De muziek van de Ghanawi's (mensen van Ghana) reisden door de Sahara naar Marokko en werd daar 'gnawa'. Via Europese slavenschepen werd diezelfde muziek onvrijwillig meegenomen van West-Afrika naar de andere kant van de Atlantische oceaan, naar de Surinaamse kust.  Tijdens het concert gaan Fra Fra Sound en Majid Bekkas terug naar de muzikale oerbron Afrika, en laten ze horen hoe Afro-CAribische jazz, Gnawa en Desert blues organisch met elkaar zijn verweven.