Mariana Aparicio

In 2019 trad Mariana toe tot het ensemble van Het Nationale Theater. Voor die tijd speelde ze als gastactrice mee in voorstellingen van HNT, voorheen het Nationale Toneel, bij Casper Vandeputte (Speeldrift, Elektra) en later met Sadettin Kirmiziyuz in Metropolis 2. In 2018 speelde ze onder regie van Eric de Vroedt in We zijn hier voor Robbie.  Afgelopen seizoen was ze te zien in Ademen, in het kader van het programma HNT speelt Altijd. Mariana is geboren in Leiden. In 2007 studeerde ze af aan de Artez Toneelschool te Arnhem.

In het najaar van 2022 zal Mariana te bewonderen zijn in De jaren, geregisseerd door Eline Arbo. Later in het seizoen speelt ze nog meer in Coriolanus, in regie van Nina Spijkers.

Biografie

Samen met haar jaargenoten van de toneelschool richtte ze het acteurscollectief Zomergasten op. Ook al heeft het collectief maar een paar jaar bestaan zijn de samenwerkingen met groepen als De Koe en ‘t Barre Land nog steeds van grote waarde voor haar als speler en theatermaker. Direct na haar opleiding ging Mariana aan de slag bij verschillende toneelgezelschappen. Een greep daaruit: ‘Een Meeuw’ van Tsjechov (2008), ‘Interest’ van Rob de Graaf (2009) beide stukken onder regie van Willibrord Keessen en speelde ze mee in de opzienbarende reeks Mightysociety van regisseur Eric de Vroedt (2004-2012). In het theaterseizoen '17-'18 maakte ze deel uit van de stukken van Guy Weizman (Carrousel 2017, Conference of the Birds 2018) bij het Noord Nederlands Toneel. 

Het seizoen '20/'21 was natuurlijk anders en tegelijk heel bijzonder. In het kader van HNT Speelt Altijd vertolkte Mariana de rol van ‘Zij’ in de voorstelling Ademen (Duncan McMillan/Noël Fischer). Daarnaast maakte ze op eigen initiatief - samen met bezoekers van HNT - een pop-up expositie aan de hand van de vraag “Hoe Bewaar Je?” 

Aan het begin van afgelopen theaterseizoen was ze te zien in de titelrol van de voorstelling Yerma van F. Garcia Lorca in regie van Eline Arbo. Later in het seizoen hebben we haar kunnen zien schitteren in Leedvermaak trilogie, geschreven door Judith Herzberg en geregisseerd door artistiek leider Eric de Vroedt.

Film & Televisie

Met regelmaat speelt Mariana rollen voor televisie (Harkum, Icarus, Klem) en film (Pinkmoon, Singel 39, Nocturne). Ze werd genomineerd voor een Gouden Kalf Beste Actrice in 2013 voor haar rol in de aflevering Warriors / Van God Los onder regie van Mijke de Jong. 

Prijzen

In 2013 werd Mariana genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in de tv-aflevering Warriors (Van God Los) onder regie van Mijke de Jong.

Te zien in