Foto: Gordon Meuleman

De eeuw van mijn moeder

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt

Een groots familieverhaal over migratie, emancipatie, liefde en leven. "Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op." - de Volkskrant ★★★★

De eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.

"Tijdens mijn moeders leven hadden we de gebruikelijke moeder-zoon strubbelingen, maar na haar dood kreeg ik de kans me te verdiepen in de vrouw die ze was voordat ze moeder werd. Ik vond honderden brieven die ze had geschreven en ontdekte een jonge vrouw vol dromen en ambities. Mijn moeders tragiek was dat ze zo gretig was. Ze had interesse in werkelijk àlles, maar helaas kreeg het nooit richting." - Eric de Vroedt

Het verhaal

In 1948 komt de achtjarige Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex (Hein van der Heijden), wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun (Romana Vrede) en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses (Bram Coopmans) haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.

De voorstelling duurt 4,5 uur inclusief twee pauzes. De meeste theaters bieden een hapje of maaltijd aan in de pauzes. Informeer bij het betreffende theater naar de mogelijkheden.

Recensies

NRC HANDELSBLAD ★★★★
"Het maakt De eeuw van mijn moeder tot een opvallend persoonlijke toevoeging aan het oeuvre van De Vroedt."

DE VOLKSKRANT ★★★★
"Die complexe familieband en Indische familiegeschiedenis leveren hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama op."

THEATERKRANT
"Dat is de kracht van dit postkoloniale toneeldrama, dat dwingt tot nadenken, positie kiezen. Hoe moeilijk ook."

SCENES ★★★★
Het is een ijzersterke scène met vlammende teksten en ingeleefd spel.

TELEGRAAF ★★★★
"Het levert in ieder geval een eerlijke, ge(s)laagde voorstelling op, als een waardig monument voor Patricia, zijn moeder." 

Familieverhalen van de cast

In aanloop naar de voorstelling delen we interviews met de cast en crew van De eeuw van mijn moeder. Ook vind je op deze pagina kijkjes achter de schermen.

Lees de verhalen

De eeuw van mijn voorouders

Een groep mensen tussen de 16 en 40 jaar met wortels in Voormalig Nederlands-Indië (Indo-afrikanen, Molukkers, Indonesiers, Indische gemeenschap. etc.) is een persoonlijk onderzoek naar hun roots gestart. In samenwerking met Tracing Your Roots zoeken we naar antwoorden op vragen rondom afkomst en identiteit.

Meer over De eeuw van mijn voorouders

Credits

tekst en regie Eric de Vroedt
cast Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Betty Schuurman, Roben Mitchell, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Liza Macedo dos Santos en Romana Vrede
dramaturgie Willemijn Barelds
decorontwerp Maze de Boer

licht en video ontwerp Bernie van Velzen
kostuumontwerp Lotte Goos
muziek Remco de Jong & Florentijn Boddendijk
regieassistentie Chyramain van Kempen
choreografie performance deel2 Art Srisayam
contextprogramma Sophie Plekker, Laura van Zuijlen, Dimphna van Kempen
 

Bekijk ook