DE EEUW VAN MIJN
VOOROUDERS

een persoonlijk onderzoek naar het verleden

Een groep mensen (16 - 40 jaar) met wortels in Voormalig Nederlands-Indië (Indo-afrikanen, Molukkers, Indonesiërs, Indische gemeenschap. etc.) startten in februari een persoonlijk onderzoek naar hun roots. Dit persoonlijke onderzoek startte vanuit StichtingVerhalenOverLeven, die initiatiefnemer is van het programma Tracing Your Roots. 

De deelnemers van dit project doken gedurende een half jaar in hun familiegeschiedenis, onderzochten onbekende en bekende verhalen en formuleerden vragen en antwoorden over hoe deze geschiedenis invloed heeft op hun verleden, heden en toekomst. Dit resulteerde in 4 podcasts die meereizen met de voorstelling De eeuw van mijn moeder. Je kunt de podcastst op deze pagina beluisteren.

Toko van de toekomst

Neem plaats aan de ‘reis’ tafel. In deze podcast nemen de deelnemers je mee in hun zoektocht naar wat eten voor hen betekent en hoe zij zich verhouden tot de Indische keuken.

Deelnemers: Juul, Kerensa, Eileen, Alana
Podcast ge-edit door: Robert Weinen

Doorbreek en spreek

Dekoloniseer jezelf. In deze podcast nemen de deelnemers je mee in hun zoektocht naar wat dekolonisatie voor hen betekent en hoe zich te verhouden tot het verleden, heden en de toekomst

Deelnemers: Sanne, Simone, Caitlin, Sarah, Andrea, Kathelijn
Podcast ge-edit door: Lennert Esser

Plaats mij in deze tijd

Een crash course over de Indische geschiedenis. In deze podcast nemen de deelnemers je mee op een achtbaan door de Indische geschiedenis en laten je op korte momenten stilstaan hoe ons verleden onlosmakelijk verbonden is met nu.

Deelnemers: Noufri, August, Samantha
Podcast ge-edit door Lennert Esser

Dichterbij jou

Een brief met onbeantwoorde vragen. In deze podcast nemen de deelnemers je mee in hun zoektocht naar het Indisch zwijgen, de vragen die niet gesteld meer konden worden of beantwoord en hun wensen voor de toekomst.

Deelnemers: Bruce, Sam, Dyonne, Damien, Jantien
Podcast ge-edit door Robbert Weinen

Over Tracing Your Roots

Tracing Your Roots is een programma van Stichting VerhalenOverLeven (i.o.). Het nodigt jongeren met wortels in Indië/Indonesië uit om op zoek te gaan naar hun afkomst en identiteit via stamboomonderzoek en interviews met (groot)ouders. 

Tracing Your Roots is een intergenerationeel programma dat probeert bij te dragen aan identiteitsversterking bij jongeren en het verstevigen van intergenerationele banden. Wanneer (klein)kinderen met (groot)ouders in gesprek gaan over hun familiegeschiedenis en samen terugkijken op een turbulent (koloniaal) verleden, dan kan het zwijgen doorbroken worden en ontstaat er ruimte voor heling.