Wij zijn Het Nationale Theater

Welkom, kom binnen

We nodigen je graag uit om voorstellingen te komen kijken. Om bij ons inspiratie op te doen, vrienden te ontmoeten en verhalen te horen die je raken. Om voor een voorstelling samen te eten. Om met ons en met elkaar in gesprek te gaan, na te praten en ideeën uit te wisselen.

We zijn het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland

We maken voorstellingen die je kijk op de wereld vergroten. Voorstellingen om je in thuis te voelen. We bewerken klassieke stukken en maken nieuwe stukken over onderwerpen van nu. We vertellen verhalen die we vinden op straat in de wijken van Den Haag of reizend door het land. Alle verschillende stemmen die we horen, brengen we op het podium van onze eigen theaters en van die in het land. Meer over dit verhaal lees je hier of bekijk al onze producties van dit seizoen.

Den Haag is onze thuisstad

In onze theaters; de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3, is geen avond hetzelfde. Je ziet bij ons beginnende theatermakers en de allergrootsten van het land. We veranderen onze theaters in een radiostudio, een danszaal of een festivalterrein. Van een avond lachen tot een debat over het nieuws. We gaan in gesprek met wijkbewoners en lokale helden. En we zijn steeds op zoek naar de betekenis van het theater voor vandaag en voor de toekomst.

Koninklijke Schouwburg

De Koninklijke Schouwburg is een stadspaleis voor iedereen. Doe je mooiste jurk aan of kom lekker op je sneakers. Het mag allemaal. Trakteer jezelf en iemand anders op een avond toneel, cabaret, een theaterconcert of opera. Helemaal bovenin de Schouwburg zit Studio Het Paradijs. Een intieme theaterzaal waar de acteurs van Het Nationale Theater je soms uitnodigen om naar hun eigen werk te komen kijken. En op zondagochtend is het hier extra gezellig met voorstellingen voor de allerkleinsten. 

Theater aan het Spui

Theater aan het Spui is ons zogeheten vlakke-vloertheater. Bijna elke dag laten we een grote groep bezoekers kennismaken met ons theateraanbod. Dit aanbod bestaat uit zowel de producties die we zelf maken, als het geprogrammeerde aanbod. Met een capaciteit van 345 in Zaal 1, 160 in Zaal 2 en een multifunctionele foyer waar ook zo’n 120 bezoekers kunnen zitten, zijn onze ruimtes geschikt voor een wijd scala aan genres; van toneel tot dansvoorstellingen en van exposities tot festivals en debatten.
 

Zaal 3

Ontstaan als de derde zaal van Theater aan Spui, vervult dit intieme theater aan het De Constant Rebecqueplein een belangrijke rol in talentontwikkeling. Bij alles wat wij in Zaal 3 doen stellen we ons de vraag: “We hebben het al jaren zo gedaan in het theater, maar slaat dat eigenlijk wel ergens op?” In Zaal 3 geven we een kans aan nieuwe makers (jong en oud) die zich richten op toneel, performance, literatuur en muziek, maar ook zoeken we naar nieuwe manieren van geld verdienen en zelf produceren. De makers die in Zaal 3 spelen zijn verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten en het opbouwen van hun publiek. Als publiek maak je op een verrassende manier kennis met deze talenten, draag je bij aan de groei van nieuwe carrières en volg je van dichtbij de weg naar grotere zalen. 

We willen dat je je bij ons thuis voelt

Daar gaan we ver in. We laten kinderen, jongeren en volwassenen steeds opnieuw kennismaken met theater. Voor HNTonbeperkt onderzoeken we samen met mensen met een beperking hoe we een theaterbezoek zo prettig mogelijk maken. We veranderen de stoelen, het licht, het geluid of we regelen een gebarentolk als dat nodig is.
 

Worden wie je bent

We geven kinderen en jongeren het podium om zo een nieuwe kant van zichzelf te ontdekken. We geven les op middelbare scholen of trainen docenten om dat zelf te doen. Of we nemen een week lang een basisschool over en maken theater met alle leerlingen.