Educatieprogramma Trojan Wars

Wij kijken ernaar uit jou en jouw leerlingen binnenkort te ontvangen bij Trojan Wars. Met het educatieprogramma bereid je samen met jouw collega’s het voorstellingsbezoek voor.

Vanaf september 2021 gaat de marathonvoorstelling Trojan Wars op tournee langs theaters in Nederland. Nooit eerder ging de artistieke ontwikkeling van een voorstelling en de educatie vanaf het prilste begin samen zoals bij Trojan Wars. Deze bewuste keuze van regisseur Noël Fischer zorgt voor een totaalervaring waarbij leerlingen niet alleen in het theater, maar ook in de foyer en het klaslokaal ondergedompeld worden in de grote en actuele thema’s van dit eeuwenoude verhaal.

Over de voorstelling

Welke offers kan je brengen? Hoe ver durf jij te gaan voor je idealen? Ruim 30 eeuwen geleden was de verdwijning van Helena uit Griekenland voldoende om een pril vredesbestand te doen omslaan in de meest bekende oorlog uit de Griekse tijd: De Trojaanse Oorlog. Deze beroemde oorlog is naar het heden vertaald als vijf uur durende marathonvoorstelling, waarin de personages en publiek voor dezelfde vragen rond het strijdtoneel staan. Waarvoor trek jij ten strijde?

Trojan Wars toont de mens achter de soldaat, het gezicht achter held en vijand. Welke rol speelt vriendschap, trouw en jaloezie en hoe veranderen deze in een oorlog. Hoe ga je om met een nieuwe vijand en hoe blijf je mens in een strijd. Wat doe jij als je leven écht op het spel staat?

Over het educatieprogramma

Rond Trojan Wars is een breed opgezet educatieprogramma ontwikkeld, waarin voorstelling en educatie samenkomen. Dit educatieprogramma begint bij de lesbrieven. Daarnaast is er de voorstellingsworkshop Deel 0 ontwikkeld, die wij bij jou op school spelen ter voorbereiding op het schouwburgbezoek en de totaalervaring van Trojan Wars. Ter afsluiting kunnen de leerlingen met de reflectietool onderzoek doen naar de betekenis van vrijheid anno nu.

Lesbrieven

De lesbrieven bij Trojan Wars hebben 'strijd' als overkoepelend thema. Bij elk vak wordt er ingegaan op een ander aspect van strijd. Neem bijvoorbeeld dancebattles, debatteren of winnen. Wij vragen je het voorstellingsbezoek voor te bereiden door minimaal één van de lesbrieven te doen. De lessen zijn gebaseerd op een lesuur van 50 minuten. Je beslist hoeveel tijd je wilt investeren, met hoeveel van de aangeboden lesbrieven je aan het werk gaat en in welke vaksecties. De manier waarop je de lesbrieven behandelt, is afhankelijk van jouw tijd en het niveau van jouw leerlingen. Voel je vrij om zelf de juiste afstemming te maken en eventueel aanpassingen te doen.

Deel 0

Deel 0 is een voorstelling en workshop in één en zal vooraf in de klas gespeeld worden. Twee beste vrienden stormen met Philotes, Godin van de Vriendschap, de klas in. Samen met de leerlingen duiken zij een groot kompas in. Aan de hand van verschillende opdrachten en scènes komen de leerlingen in aanraking met thematieken uit de voorstelling. Is vriendschap iets dat je beslist of dat je voelt? En wat gebeurt er met vriendschap als dit onder druk komt te staan? Wat als je vriend ineens je vijand wordt? De tekst voor Deel 0 is geschreven door Peer Wittenbols.

Deze voorstellingsworkshop is voor scholen inbegrepen in de kaartprijs. Voor meer informatie of het boeken van Deel 0 kunt contact opnemen met Joya de Bock: joyadebock@hnt.nl

Festival experience

Wanneer je Trojan Wars bezoekt, ben je direct onderdeel van een experience. Je wordt welkom geheten op het feest van de eeuw. Er is eten, er wordt gedanst en er is muziek. Je kan de ware liefde vinden en je toekomst laten voorspellen. Maar dan wordt het oorlog en transformeren de foyers tot 2 kampen. De Grieken en de Trojanen. Waar kies je voor: vrijheid of liefde? Vechten of vluchten?

Vragen of opmerkingen

Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen over het educatieprogramma of wil je een workshop boeken?

Neem dan contact op met Dimphna van Kempen: dimphnavankempen@hnt.nl / 088 356 53 14