Prikkelsignalen: Wachten op Godot

In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek, als je daar behoefte aan hebt. Dit document gaat over zintuigelijke prikkels, zoals harde geluiden en lichteffecten.

Download

N.B. Onderstaande tekst bevat inhoudelijke informatie over de voorstelling. We geven uiteraard geen grote spoilers weg, maar wil je je graag volledig laten verrassen, dan kun je het beter niet lezen.

Lees meer over het prikkelarme ontvangst in de Koninklijke Schouwburg ⭢

Algemeen

  • De voorstelling duurt ongeveer twee uur met pauze.
  • Wachten op Godot is een voorstelling waarin tekst centraal staat. Er wordt veel in gesproken, vooral in dialoogvorm.
  • Er zijn vijf personages: Vladimir, Estragon, Pozzo, Lucky en een jongen. Wanneer Pozzo tegen Lucky spreekt, is dat bijna altijd met luide stem. Soms stampt hij daarbij op de grond.
  • Wachten op Godot heeft weinig heftige licht- en geluidsprikkels. Hieronder lees je wat de prikkelrijkere momenten in de voorstelling zijn en na hoeveel minuten die ongeveer plaatsvinden. De precieze tijden kunnen per voorstelling verschillen.

Eerste bedrijf

00.01 - Wanneer het doek omhoog gaat, schijnt er een fel, wit licht op het achterdoek. Het verandert al bijna gelijk naar zachter licht.

00.15 - Estragon eet een peen. Hij praat terwijl hij eet en maakt smakgeluiden.

00.40 - Vladimir schopt hard een krukje om.

00.45 - Nadat Pozzo zegt ‘Een grote rust daalt neder, is het heel even stil. Dan schreeuwt Pozzo plotseling.

00.50-00.55 - Een lange monoloog van Lucky.

01.00 - Er zakt op het achtertoneel een grote cirkel met wit licht naar beneden. Met uitzondering van het licht van die cirkel, wordt het plotseling donker op het toneel.

01.05-01.20 - Pauze.

Tweede bedrijf 

00.01 - Opnieuw schijnt er een fel, wit licht op het achterdoek. Het verandert al bijna gelijk naar zachter licht. Vladimir begint plotseling met zingen.

00.35 - Vladimir schopt Pozzo, Pozzo schreeuwt. In de minuten hierna schreeuwt hij een paar keer hard om hulp.

00.43 - Pozzo houdt een tirade. Het licht wordt hard en fel.

00.50 - Er zakt op het achtertoneel een grote cirkel met wit licht naar beneden. Met uitzondering van het licht van die cirkel, wordt het plotseling donker op het toneel.

00.55 - Einde.

Feedback

Dit document is gemaakt door HNTonbeperkt, de afdeling van Het Nationale Theater die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Het is het eerste seizoen dat we zulke documenten maken. Hebben we volgens jou iets gemist? Heb je tips voor ons? We horen het graag. Vul de vragenlijst in voor jouw feedback. Stuur je liever een mailtje? Dat kan naar onbeperkt@hnt.nl.