Prikkelsignalen: Romeo & Julia

In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek, als je daar behoefte aan hebt. Dit document gaat over zintuigelijke prikkels, zoals harde geluiden en lichteffecten.

N.B. Onderstaande tekst bevat inhoudelijke informatie over de voorstelling. We geven uiteraard geen grote spoilers weg, maar wil je je graag volledig laten verrassen, dan kun je het beter niet lezen.

Lees meer over het prikkelarme ontvangst in de Koninklijke Schouwburg ⭢

Algemeen

  • De voorstelling duurt ongeveer twee uur en vijftig minuten, inclusief pauze.
  • Het eerste deel van de voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur
  • Het tweede deel duurt ongeveer vijftig minuten.

Romeo & Julia is een voorstelling waarin tekst, dans en muziek centraal staan. Er wordt veel in gesproken, vaak in hoog tempo. In de voorstelling zitten dertien acteurs en dansers. Het kan dus zo zijn dat er veel mensen tegelijk op het toneel staan, die soms door elkaar heen praten. 

Door de lengte van de voorstelling, de combinatie van tekst, dans en muziek en de hoeveelheid personages, kan Romeo & Julia een prikkelrijke voorstelling zijn. Er zitten echter weinig onverwachte, heftige licht- en geluidseffecten in de voorstelling. Wanneer deze er wel zijn, staan ze hieronder aangegeven.

Noemenswaardige prikkels in Romeo & Julia 

Hieronder lees je wat de prikkelrijkere momenten in de voorstelling zijn en na hoeveel minuten die ongeveer plaatsvinden. De precieze tijden kunnen per voorstelling verschillen.

Deel één

Voor de start van de voorstelling, tijdens de inloop, klinkt er al zachte muziek in de zaal.

00.15 Het luik op het podium opent en de muziek gaat plotseling van start.

00.25 Verschillende mensen roepen ‘surprise!’, muziek start.

00.40 Plotseling start muziek.

00.45 Romeo moet overgeven en maakt een braakgeluid.

01.15 Een gevechtsdans. Plotselinge aanzwelling in de muziek.

Deel twee

00.00 Een scène met felgekleurd, rood licht. De acteurs dansen met felverlichte tl-buizen, die veranderen van kleur.

00.05 Terwijl Julia danst, flitsen de lichten in hoog tempo (geen stroboscoop) en klinkt er een harde beat in de muziek.

00.15 Het sneeuwt zwarte confetti, ongeveer vijf minuten lang. De vlokjes glimmen in het licht. Wanneer het luik dichtgaat, stopt de sneeuw.

00.30 Romeo heeft een woede-uitbarsting. Hij schreeuwt twee keer luid. 

Feedback

Dit document is gemaakt door HNTonbeperkt, de afdeling van Het Nationale Theater die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Het is het eerste seizoen dat we zulke documenten maken. Hebben we volgens jou iets gemist? Heb je tips voor ons? We horen het graag. Vul de vragenlijst in voor jouw feedback. Stuur je liever een mailtje? Dat kan naar onbeperkt@hnt.nl.