Tijd zal ons leren

Volg acteur Romana Vrede en performance artist OTION in hun onderzoek naar onbekende, bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Van opstandeling tot verzetsheld en van onbekend verhaal tot onmisbare geschiedenis. Tijd zal ons leren begint bij het begin. Niet in chronologische volgorde, maar bij het begin van het verzet. Het begin van de reden van het verzet

Je luistert de podcast via deze pagina, Spotify, Apple podcast of je favoriete podcast app. Tip: beluister ook de voorbeschouwing.

Seizoen 1

Het eerste seizoen van Tijd zal ons leren bestaat uit een serie theatrale vertellingen – “oorstellingen” - over de levens van verzetsstrijders tijdens onze koloniale tijd. Onder meer Queen Nanny, Tula, Bernardus Smijtegelt, Negre Wamons en Martha Christina Tiahahu komen ter sprake. 

Seizoen 2 

In het tweede seizoen gaan Romana Vrede en OTION in gesprek met experts, kenners en diaspora over de onbekende en vergeten verhalen van bijzondere sleutelfiguren uit onze koloniale verzetsgeschiedenis.

De afleveringen bestaan uit opnames van Tijd zal ons leren: De talkshow die eerder vanuit de studio van Het Nationale Theater online zijn uitgezonden. De gasten zijn Reggie Baay, José Tojo, Romy Rondeltap, Nina Jurna, Raoul de Jong, Valika Smeulders, Eric de Vroedt, Mitchell Esajas, Raki Ap, Marleen Reichgelt en Eva Westerhoff.

Seizoen 3

In seizoen 3 van Tijd zal ons leren spreken Romana Vrede en OTION met vier mensen uit het team en vijf luisteraars van de podcast. Dramaturg Karim Ameur, regisseur Erik Whien, programmamaker Rehana Ganga en storyteller Oscar Bouwhuis kiezen ieder een speciaal verhaal uit de talloze verhalen die OTION en Romana in de afgelopen jaren bij elkaar hebben gesprokkeld, en dragen dat voor. De luisteraars - Filomena Santos, Ginny Krijgsman, Dia Huizinga, Emmy van Gennip en Emilie van Heydoorn - delen een bijzonder verhaal uit hun eigen familiegeschiedenis.