Podcast Leedvermaak trilogie

De Leedvermaak trilogie van Judith Herzberg is een lichtvoetig, wrang en ontroerend familieverhaal, over hoe spoken uit het verleden geluk in de weg kunnen staan. In aanloop naar de voorstelling maakten we in februari 2020 deze podcast. In drie afleveringen neemt programmamaker Laura van Zuijlen je mee in de research die regisseur Eric de Vroedt doet voor zijn nieuwste voorstelling.

Destijds zou de voorstelling een vier theaters in het land aandoen, waarbij de theaterzalen een grootse transformatie zouden ondergaan. In een deel vand e gesprekken wordt daar nog aan gerefereerd.  

Nu, twee jaar later, kunnen we de voorstelling eindelijk laten zien en voert de tournee ons langs kleine- en middenzalen in het hele land, waar de acteurs dit familieverhaal dicht op de huid spelen. Luister de podcast op Spotify, Apple podcast of Google podcast of direct hieronder.

Aflevering 1

In deze eerste aflevering gaat Eric de Vroedt samen met programmamaker Laura van Zuijlen in gesprek met de twee regisseurs die van Leedvermaak een van de belangrijkste toneelstukken uit de Nederlandse theatergeschiedenis maakten: theaterregisseur Leonard Frank en filmregisseur Frans Weisz.

Aflevering 2

De tweede aflevering zoomt in op oorlogstrauma vanuit historisch en psychologisch perspectief. Eric gaat samen met programmamaker Laura van Zuijlen en dramaturg Willemijn Barelds in gesprek met Ruud Jongedijk, psychiater en directeur van ARQ Centrum '45. Verder wijdt Eric uit over zijn onderdompelingen in boeken en films. Esther Scheldwacht leest voor uit het werk van Judith Herzberg en Etty Hillesum.

Aflevering 3

Naar aanleiding van hun rollen in het stuk spreken de actrices Tamar van den Dop, Esther Scheldwacht en Soumaya Ahououi openlijk en kwetsbaar over hun gedachten en gevoelens over oorlog en vrijheid. De podcast werd vlak voor het uitbreken van de coronacrisis opgenomen. Het leek toen nog onvoorstelbaar dat hun en onze vrijheid niet veel later zo ongelooflijk zou worden ingeperkt. NB In de uitvoering van 2022 wordt de rol van Duifje door Bodil de la Parra overgenomen van Esther Scheldwacht. 

Repetitie Leedvermaak. Foto: Joris Smit
Steun Het Nationale Theater
De coronacrisis betekent een zware slag voor de hele culturele sector. Het Nationale Theater niet uitgezonderd. Wij willen er na deze crisis weer zijn voor jou, voor Den Haag en het publiek in het land. Zodat je theater weer kunt voelen en ervaren, dat er een plek is waar je mensen ontmoet, waar je kunt meedenken, meepraten en waar verhalen gedeeld worden.

Steun ons