Hein van der Heijden

Hein van der Heijden maakt sinds 2016-2017 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Hij is op 11 juli 1958 geboren in Heerlen. In 1983 studeerde hij af aan de acteursopleiding van de Arnhemse Toneelschool. Naast zijn werk als acteur geeft hij ook op verschillende theateropleidingen les.

In juni 2022 zal Hein te bewonderen zijn in de heropvoering van Eric de Vroedts The Nation. Vanaf het daaropvolgende najaar speelt hij weer mee in in De eeuw van mijn moeder. Later is hij ook nog te zien in de HNTjong voorstelling Erik of het klein insectenboek in regie van Noël Fischer.

Biografie

Hein speelde bij diverse gezelschappen, zoals Toneelgroep Theater, Baal, het Publiekstheater en het Ro Theater en was lange tijd verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij ook enkele eigen producties maakte. Hein maakte vanaf 2004 onderdeel uit van de Mightysociety-reeks van Eric de Vroedt. Ook speelde hij in enkele musicals en producties van vrije producenten. Hij was bij Het Nationale Theater te zien in The Nation (2017), De hereniging van de twee Korea's (2018), Het Duel (2019), Ad Fundum (2019), De wereld volgens John (2019) en Sexual Healing (2019). Vanaf april 2020 zou hij te zien zijn in Leedvermaak trilogie, maar de productie werd uitgesteld vanwegen het covid-19 virus. In de zomer van 2021 was Hein te zien in van Eric de Vroedt's De Eeuw van mijn moeder. Afgelopen seizoen was Hein te zien in de voorstellingen Hebriana in regie van Erik Whien, de uitgestelde Leedvermaak trilogie en de reprise van The Nation, beide geregisseerd door Eric de Vroedt.

Film & Televisie

Van der Heijden heeft in een groot aantal films en televisieseries gespeeld. De laatste jaren onder andere in: Lois, Klem, Anne+, De Inspirator, De Premier en de Welkom-series van Niek Barendse.

Prijzen

Bij zijn afstuderen kreeg Hein van der Heijden de Prijs van de vrienden van het Theater. In 2012 ontving hij de Louis d'Or voor Vincent van Gogh in het stuk Vincent en Theo en ook voor Astrov in Tsjechovs Oom Wanja. In 2013 werd hij wederom genomineerd voor de Louis d'Or, voor Mightysociety 10. In 2007 won hij de Arlecchino voor Raymond in Mightysociety 4. Voor zijn rol in Een soort Hades bij Theater Utrecht werd hij opnieuw genomineerd voor een Arlecchino. Ook is hij twee keer genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award voor Sinatra: That’s Life (2003) en The Lion King (2004).

Te zien in