Prikkelsignalen: Brown Sugar Baby

In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek, als je daar behoefte aan hebt. Dit document gaat over zintuigelijke prikkels, zoals harde geluiden en lichteffecten.

Download

N.B. Onderstaande tekst bevat inhoudelijke informatie over de voorstelling. We geven uiteraard geen grote spoilers weg, maar wil je je graag volledig laten verrassen, dan kun je het beter niet lezen.

Lees meer over het prikkelarme ontvangst in de Koninklijke Schouwburg ⭢

De voorstelling duurt ongeveer twee uur en vijftien minuten. Er is geen pauze.

Algemeen

  • Brown sugar baby is een voorstelling waarin tekst en muziek centraal staan. Er wordt veel in gesproken, vooral in dialoogvorm, soms door meerdere mensen tegelijk. In de voorstelling zitten elf acteurs en muzikanten. Het kan dus zo zijn dat er veel mensen tegelijk op het toneel staan. De acteurs maken livemuziek, soms terwijl er ondertussen ook gesproken wordt. Nu en dan schreeuwen de acteurs tegen elkaar. Als dit heel plotseling gebeurt, staat het hieronder aangegeven.
  • Tijdens een groot deel van de voorstelling klinkt er een radio als achtergrondgeluid. Ook hangen er drie ventilatoren boven het podium, die het grootste deel van de voorstelling ronddraaien.
  • Na ongeveer een uur is er een scène met stroboscoop. Deze duurt ongeveer een minuut en begint na de tekst van Kurt ‘Voordat de vloedgolf komt’. Kurt en Marie lopen samen af, Andi komt op en de stroboscoop start.
  • De eindscène is het meest prikkelrijk. Het is een muzikale epiloog met dans, verschillende muziekstijlen, bewegende lichten en rook. De scène begint na een knal en de tekst ‘Waar is Poppie?’.
  • Brown Sugar Baby bevat een verhaallijn over incestueus seksueel misbruik door een vader jegens dochter. Dit misbruik wordt beschreven door het personage Poppie (gespeeld door Emma Buysse). Deze scènes kunnen als heftig worden ervaren.

Prikkels in Brown sugar baby

Hieronder lees je wat de prikkelrijkere momenten in de voorstelling zijn en na hoeveel minuten die ongeveer plaatsvinden. De precieze tijden kunnen per voorstelling verschillen.

00.10 Muziek start. Je hoort het rommelende geluid van donder.

00.25 Poppie loopt vanuit de linkerkant van de zaal het podium op.

00.35 Poppie gilt onverwachts, een drumstokje valt.

00.40 Een fotograaf maakt foto’s van het podium vanuit de zaal, vóór de eerste rij. Je ziet een lichtflits van de camera.

00.50 Een personage in pak loopt door de rechterkant van de zaal. Ze roept.

01.00 Stroboscoop, ongeveer een minuut lang. Deze begint na de tekst ‘Voordat de gloedgolf komt’ wanneer Marie en Kurt aflopen.

01.25-01.35 Een scène met veel commotie voor op het toneel. De acteurs juichen en roepen.

01.45 Rook op het toneel en muziek die steeds harder aanzwelt. Achter op het toneel zijn er rood oplichtende letters te zien.

01.55 Abigael maakt plotseling een hard schreeuwend/huilend geluid.

02.10 Je hoort een knal. Dan begint de eindscène. Deze is heel prikkelrijk. Alle acteurs zijn op het toneel, je hoort verschillende stijlen muziek door elkaar, dans, flikkerende lichten, bewegende lampen en rook.

Feedback

Dit document is gemaakt door HNTonbeperkt, de afdeling van Het Nationale Theater die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Het is het eerste seizoen dat we zulke documenten maken. Hebben we volgens jou iets gemist? Heb je tips voor ons? We horen het graag. Vul de vragenlijst in voor jouw feedback. Stuur je liever een mailtje? Dat kan naar onbeperkt@hnt.nl.