In alle lege theater- en concertzalen sluimert de magie van wat straks weer kan en mag. Testschrijver en cabaretier Jan Beuving schreef een column over de belofte van die lege zaal. Deze column, genaamd De Belofte, wordt door artiesten uit verschillende disciplines voorgedragen. In het filmpje zie je Hans van Manen (dans), Peter Pannekoek (cabaret), Jaap van Zweden (muziek), Simone Kleinsma (musical) en Soumaya Ahouaoui (toneel, actrice in ons ensemble).

De Belofte

tekst: Jan Beuving

‘Acteren is spelen met rook’, zei de grote acteur Han Bentz van de Berg ooit. En daarom is elke theatervoorstelling uniek: zodra het vervlogen is, komt dezelfde rook nooit meer terug. Geen applaus is ooit hetzelfde. Geen lach is gelijk. De zin die elke avond dezelfde woorden bevat, wordt geen twee keer eender uitgesproken. Nog nooit hebben twee noten precies even hard geklonken. De rook kringelt altijd anders.

Precies dat maakt een lege zaal zo magisch. Want kijk naar een lege zaal, en je droomt haar vol. Een lege zaal herbergt, net als een leeg voetbalveld, een belofte. De geur van een lege zaal is de geur van de toekomst. Je hoeft maar te wachten, en er komt iets moois.

Het afgelopen jaar waren onze zalen, noodgedwongen, leger dan ooit. En toch. Toch was het het jaar van de kunst. We herinneren ons allemaal de balkons waarop de Italianen Verdi zongen. Het we-zullen-doorgaan dat in Nederland aangeheven werd. Juist de kunst, die in de theaters zo weinig ruimte kreeg, heeft buiten de theaters ruimte gegeven. In huizen, in hoofden, in harten.

Onze deuren zijn al maanden op slot, of hoogstens op een kiertje geopend. De zalen zwijgen. Maar hoe langer een zaal leeg staat, hoe groter de belofte wordt die in haar woont. Straks, als we weer mogen, dan wordt alles ingelost. Hier wordt straks de kunst gemaakt die ons door de volgende crisis heen zal helpen. De zalen zijn nu misschien leeg, maar wel belofte-vol.

Wij zijn klaar om te spelen.
Wij wachten - met u - op de rook.

Hoe kan jij Het Nationale Theater steunen?

De coronacrisis betekent een zware slag voor de hele culturele sector, Het Nationale Theater niet uitgezonderd. Naast het maken en tonen van voorstellingen willen we ook graag de projecten waar we al jaren aan werken voortzetten. Met jouw steun blijven we theater toegankelijk maken voor iedereen.

Bekijk de mogelijkheden