Hamid El Kasri - Nila

met o.a. Mehdi Nassouli,Vernon Chatlein en Wissal Aziz
Gnawa Festival 2025
vr 31 okt - 20:00
vr 31 okt 2025
20:00
  • vr 31 okt 2025
    20:00
    Gnawa Festival 2025
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

 

NILA is het resultaat van jarenlang onderzoek naar de oorsprong en verspreiding van indigo, met Nederland als cruciaal kruispunt tussen Afrika, Suriname, Curaçao en Europa. Een multimediale voorstelling: een crossover tussen theater, kunstinstallatie, muziek en live art performance.

Hamid El Kasri

Hamid El Kasri is een Marokkaanse Gnawa muzikant die traditioneel wordt beschouwd als een maâlem of ook wel ‘meestermuzikant’. Hij is een legende in de Gnawa cultuur, en wordt geprezen voor het verjongen van het genre terwijl de authenticiteit ervan in leven wordt gehouden. Hij is voor de guembri wat Jimmy Page is voor de gitaar.

Zijn charisma, krachtige stem en beheersing van het guembri instrument maken zijn handelsmerk, erkend en gerespecteerd door al zijn hedendaagse collega muzikanten. Maâlem Hamid El Kasri is een van de beste Gnawa artiesten als het gaat om het combineren van genres. Hij kan moeiteloos improviseren met zijn guembri op jazz, afro-beat, reggae, rock, qawali en andere muziekstijlen. Deze Gnawa avond wordt het het een improvisatie op de Tambu en jazz van Vernon Chatlein en muziek van Mehdi Nassouli.

Hamid El Kasri werd geboren in Ksar El Kebir, waar zijn achternaam -een artiestennaam- naar vernoemd is: het betekent simpelweg ‘van Ksar El Kebir’. Gnawa zat niet in de familie, maar Hamid groeide wel op te midden van de Gnawa cultuur. Hij keek op naar de man van zijn grootmoeder, een oude tot slaaf gemaakte van Soedanese afkomst, die hem veel leerde over het magische instrument dat alleen de echte grootmeesters mogen aanraken: de guembri.

Indigo (Nila in het Marokkaans) planten werd van oudsher gecultiveerd op het Afrikaanse continent. De koningsblauwe kleur speelt een belangrijke rol in ceremonies, rituelen, bescherming en gezondheid tot op de dag van vandaag. Tot slaaf gemaakten vervoerden het door de Sahara heen van Timboektoe naar Marokko. En via de slavenhandel van de Nederlanders kwam het gebruik ook terecht in de Cariben en Suriname.

"A pigment, a prayer, a promise- proof that what is taken is never truly lost. So, when they tell you of our differences, remind them of the blue that binds us, of the hands that guarded knowledge with their lives, of the dye that touched every land, but was never theirs. NI(L)A is us. Not just by name, our story, still being written."

Wissal Aziz

Credits

Mehdi Nassouli (Marokko) – muzikant en vertolker van het Gnawa-erfgoed
Luna Mae, Sharilouise en Vernon Chatlein – vocalisten en muzikanten uit respectievelijk Nederland, Curaçao en Suriname
Naomi Rosheuvel (Nomi by Naomi) – multidisciplinair maker en stylist
Kaoutar Chahbane (Maison Youme, Marokko) – textielontwerper en kostuumkunstenaar
Wissal Aziz - beeldend kunstenaar, performer en artistiek leider
Hamid El Kasri (Marokko) – Maâlem (grootmeester) Gnawa-erfgoed

Inschrijven nieuwsbrief