Wandeling Den Haag & Slavernij

Het Nationale Theater
Theater voor Keti Koti 2025
ma 30 jun en di 1 jul
ma 30 jun 2025
en
di 1 jul 2025

Den Haag speelde al vanaf de 17de eeuw een centrale rol in de totstandkoming, de handhaving en de afschaffing van de slavernij. In het Haagse straatbeeld zijn sporen van deze geschiedenis nog altijd zichtbaar. Verschillende locaties herinneren ons tot op heden aan het slavernijverleden en maken onderdeel uit van deze stadswandeling.

De wandeling start in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg, waar in haar voorloper al in 1801 de eerste anti-slavernij voorstelling werd opgevoerd. Dit toneelstuk van Dirk van Hogendorp Kraspoekol of de slavernij, een tafereel der zeden van Nederlandsch-Indië moest door acties van demonstranten al na de eerste akte worden afgebroken.

De wandeling voert verder langs andere historische plekken waaronder het Binnenhof, door het Mauritshuis langs een aantal bepalende kunstwerken en de Gevangenpoort. Op de route van de wandeling vertellen acteurs de verhalen die zich op de locaties hebben afgespeeld.

Gesprekstarter - Een gedeeld verleden


Er is een gesprekstarter "Wie zijn wij?" in de foyer van de Koninklijke Schouwburg: Wat weet jij van de slavernij en de rol die Nederland hierin speelde?

Gespreksstarter - Een gedeeld verleden

Wat weet jij van de slavernij en de rol die Nederland hierin speelde? Op 6 juni rond de Wandeling Den Haag & Slavernij kan je daar achter komen! De gespreksstarter ‘Wie zijn wij?’ is geïnspireerd op, en een levensgrote variant van het spel ‘Wie is het?’, en nodigt je uit om in gesprek te gaan over het slavernijverleden. Het bevat portretten van mensen die op een bepaalde manier een verbinding hebben met het slavernijverleden. Onder begeleiding van een gespreksleider bevragen deelnemers hun eigen perspectief en dat van anderen op de geportretteerde mensen. Je vindt ‘Wie zijn wij?’ inde foyer van de Koninklijke Schouwburg. Zien we je daar? Kijk ook op gesprekslavernijverleden.nl.

Credits

De wandeling is ontwikkeld door Dr. Valika Smeulders (Hoofd Geschiedenis Rijksmuseum)

Inschrijven nieuwsbrief