Wat is een prikkelwijzer?

In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek, als je daar behoefte aan hebt. Dit document gaat over zintuigelijke prikkels, zoals harde geluiden en lichteffecten.

 

N.B. Onderstaande tekst bevat inhoudelijke informatie over de voorstelling. We geven uiteraard geen grote spoilers weg, maar wil je je graag volledig laten verrassen, dan kun je het beter niet lezen.

Prikkels in De seizoenen

De seizoenen bestaat uit vier delen: Herfst, Winter, Lente en Zomer. In totaal duurt de voorstelling ruim zeven uur, inclusief ruime pauzes. Deze prikkelwijzer is dan ook langer dan u van ons gewend bent. De prikkeltijdlijn is opgedeeld in de vier seizoenen. Per maand vertellen we u wat de prikkelrijke momenten zijn.

De duur van de delen is als volgt:

Herfst - 85 min
Pauze – 30 min
Winter – 85 min
Pauze – 70 min
Lente – 65 min
Korte pauze in de zaal – 15 min
Zomer – 85 min

Afhankelijk van in welk theater je gaat kijken, krijg je eten in de pauzes. Check de servicemail voorafgaand aan de voorstelling voor meer informatie hierover.

De seizoenen is een voorstelling met veel tekst, vaak snelle dialogen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van muziek, videoprojecties en live video. De videobeelden worden vaak over het volledige toneel geprojecteerd, waardoor er veel beweging te zien is op het toneel en het visueel prikkelrijk kan zijn.

Er spelen negen acteurs mee in de voorstelling. Zij spelen bijna allemaal dubbelrollen. Verder springt de tijd in de voorstelling vaak tussen heden en verleden.

De vier delen zijn opgedeeld in de maanden van het jaar. Steeds bij de overgang van een nieuwe maand klinkt er muziek, soms vindt er dan ook een decorwissel plaats.

Hieronder lees je per seizoen wat de prikkelrijkere momenten in de voorstelling zijn en na hoeveel minuten die ongeveer plaatsvinden. De precieze tijden kunnen per voorstelling verschillen. 

Herfst

Augustus

00.10 Een hard ‘ping’-geluid.

00.20 Tijdens de dialoog klinkt een aanzwellend, laag zoemend geluid. Er komen houten panelen naar beneden in het decor, die gedurende het hele deel nog een aantal keer op en neer gaan.

00.25 Wendy verheft haar stem, de andere acteurs doen hetzelfde. Vervolgens start er muziek. De panelen gaan weer omhoog en felle lichten schijnen van bovenaf kort het publiek in. Die lichten zijn alleen te zien voorin de zaal.

00.35 Op het scherm rechts achterin wordt een collage gemaakt. Je ziet daar dus veel felle kleuren en beweging gedurende de scènes. Dit gaat met tussenpozen gedurende heel Herfst door.

September

00.37 Er klinkt een remix van een muziekstuk van Vivaldi.

00.45 Er wordt een hek op het podium gezet, met een gaaspatroon erin. Het is zilver en kan dus licht reflecteren. Er schijnt ook licht en bewegende projectie doorheen. Aan weerszijden van het toneel schijnt een felle lantaarnpaal.

00.50 Decorwissel met drukke muziek. Het hek wordt weggehaald. Muziek zwelt aan.

00.55 Terwijl Elisabeth praat, hoor je meerdere ingesproken stemmen door elkaar.

Oktober

01.05 Nevel daalt neer op het podium en reflecteert het licht.

01.07 Elisabeth huilt hard.

01.10 Een Charlie Chaplin-film wordt versneld over het hele toneel geprojecteerd. Er is veel snelle beweging te zien in de film. Er klinkt muziek.

01.13 Elisabeth en Daniel zingen hard door een microfoon.

01.15 Er klinkt jazzmuziek en applaus door elkaar.

01.20 Het hek komt terug. Er klinkt een gil.

November

01.25 Aanzwellende muziek.

 

Winter

November 

00.00 Er luiden kerstklokjes. Het zwelt aan, terwijl de acteurs roepen.

00.05 Er klinkt een zoemende toon die steeds van toonhoogte verandert – dit symboliseert het zwevend hoofd en komt een paar keer terug.

00.10 Charlotte klapt met een harde klap de laptop dicht. Ze pakt een boor en drukt deze aan.

00.15 Aan weerszijden van de acteurs een scherm waarop een scrollend telefoonscherm wordt afgebeeld. Er klinken piepjes van de telefoon en van de trein. Lux en Art praten snel door elkaar heen.

00.20 Een plant met knipperende kerstlichtjes wordt op het toneel gezet. Deze staat vijf minuten in het midden en wordt later rechtsachter neergezet, waar het heel Winter blijft staan.

December

00.25 Fel licht zakt naar beneden en schijnt even de zaal in. Na een minuut gaat het weer omhoog. Het zoemende geluid van het hoofd komt even terug.

00.30 Het zoemende geluid van het hoofd komt even terug.

00.35 Deze scène is een kerstlunch. De acteurs praten soms met volle mond terwijl ze eten. 

00.45 De acteurs slurpen hun soep.

00.50 Iris en Lux zingen en tikken met hun bestek op het servies.

00.53 Sophia verheft plotseling haar stem tegen Iris, die vervolgens ook terug schreeuwt.

00.55 Terwijl Art praat zwelt de muziek aan. Het licht verandert van kleur en er komt opnieuw nevel naar beneden. Het geluid wordt steeds harder, tot Art neervalt.

Januari

00.57 Het licht van de camera schijnt heel kort fel de zaal in. Vervolgens komt het voordoek naar beneden en zien we wat er gefilmd wordt: een close-up van het gezicht van een geheimzinnige man, die fel witte beelden voor de camera houdt.

01.10 De muziek verandert in getoeter en straatgeluiden. 

01.15 Het zoemende geluid van het hoofd komt even terug.

01.20 Opnieuw zijn er kerkklokjes te horen.

01.25 Een grote projectie en aanzwellende muziek. De acteurs zingen een lied.


 

Lente

Algemeen: Brittany kauwt een groot deel van de tijd kauwgum, ook terwijl ze praat.

00.00 Een stevige beat en een lied.

00.05 Er klinkt ruis onder de tekst van Richard. Achter hem komen schermen naar beneden.

00.08 Richard verheft zijn stem.

00.10-00.15 Een expliciete verwijzing naar een poging tot zelfdoding in de tekst en het spel van Richard.

Februari

00.20 Onder deze scène zit zachte muziek met een beat en piepjes.

00.25 Nadat Florence roept ‘Straks missen we ‘m!’, begint er luide muziek. Een groep acteurs komt dansend op. Na een minuut sterft de muziek weg, de beat blijft nog een tijdje hoorbaar op de achtergrond.

00.30 Elektronische, zoemende muziek met treingeluiden eronder.

00.35 Muziek start met een harde beat, dit duurt een paar seconden.

00.37 Het geluid van een trein zwelt aan. Brittany gilt plotseling. Een verwijzing naar een poging tot zelfdoding – persoon ligt op een denkbeeldig spoor.

Maart

00.40 Drukke muziek. Art verheft zijn stem en danst druk over het toneel. Het voordoek zakt naar beneden en je ziet daarop hetzelfde gebergte afgebeeld als op het achterdoek, maar dan doorzichtig. De projectie beweegt langzaam. Dit levert een visueel gelaagd effect op.

00.55 Brittany slaat met haar rugzak in het rond. Er klinken klappen en een alarm. Het alarm blijft ongeveer een halve minuut aan. 

00.57 Het wordt donker. De schermen op het toneel gaan met een felle flits aan en laten verschillende videofragmenten zien. Steeds als er een nieuw fragment begint, flitsen de schermen even heel fel. Dit gebeurt in totaal zeven keer.

April

01.00 Muziek zwelt aan. Richard verheft zijn stem. Fel licht schijnt de zaal in.

 

Denk je aan zelfdoding? Praat erover. Neem 24/7 anoniem en gratis contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Zomer

Algemeen: Er wordt in Zomer veel gebruik gemaakt van videobeelden door een handheld-camera. Dit geeft wat schokkerige, onrustige videobeelden.

00.00 Zomer begint met luide, snelle rapmuziek die live door de acteurs wordt gezongen.

00.10 Fel licht van de schermen, waarop een sms’je te lezen is.

00.15 Robert rapt. Er zijn bewegende beelden te zien in de zes schermen om hem heen, van videogames tot bosbranden. De beelden trillen tot een bijna stroboscopisch effect. Er klinken ook mitrailleurgeluiden.

Juni

00.25 Op de camerabeelden is een hek te zien. De camera beweegt snel langs het patroontje van het hek.

00.30 De kampcommandant eet terwijl ze praat.

00.40 Op de videobeelden zie je kort hoe één personage de hand in de broek van de ander doet.

01.00 Er komt nevel naar beneden.

01.10 Charlotte loopt via de zaal naar buiten en weer terug.

01.15 De panelen en de grote witte kap bewegen langzaam op en neer tijdens deze scène.

Juli en augustus

Geen benoemenswaardige prikkels.

Feedback

Dit document is gemaakt door HNTonbeperkt, de afdeling van Het Nationale Theater die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Hebben we volgens jou iets gemist? Heb je tips voor ons? We horen het graag. Vul de vragenlijst in voor jouw feedback. Stuur je liever een mailtje? Dat kan naar onbeperkt@hnt.nl.         

Zet mij op de wachtlijst

Inschrijven nieuwsbrief