Keti Koti
Vieren en herdenken bij Het Nationale Theater
-
Chatlein i su Zumbi
Vernon ChatleinTheater voor Keti Koti 2025zo 1 jun -
Geweld & Vibrato
Huba de Graaff, HIIIT (voorheen Slagwerk Den Haag)Een onorthodoxe opera over westerse expansiedriftTheater voor Keti Koti 2025vr 6 jun -
Wandeling Den Haag en Slavernij in Nederlandse Gebarentaal
Theatrale route langs plekken met een verhaalTheater voor Keti Koti 2025zo 29 jun -
Wandeling Den Haag & Slavernij
Het Nationale TheaterTheater voor Keti Koti 2025ma 30 jun -
Wandeling Den Haag & Slavernij
Het Nationale TheaterTheater voor Keti Koti 2025di 1 jul -
Koken voor Sablika - De Veenfabriek
Theaterdiner op het toneel van de SchouwburgTheater voor Keti Koti 2025di 1 jul
Over Keti Koti
Keti Koti is een Surinaamse term voor gebroken ketenen en markeert een moment in de afschaffing van de slavernij, namelijk het ingaan van de emancipatiewet op 1 juli 1863. De daadwerkelijke afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonies is echter verspreid over meerdere momenten.
De Rode Slavernij (van de inheemsen in Suriname die allereerst tot slaaf gemaakt werden) eindigde met een verdrag in 1686. Surinaamse Marrons verkregen hun vrijheid en bijbehorende vrijstaat bijvoorbeeld op 10 oktober 1760. In Nederlands-Indië eindigde de slavernij officieel in 1860. De tot slaafgemaakten die op 1 juli 1863 vrij werden mochten de Surinaamse plantages pas tien jaren later verlaten verlaten toen zij vervangen werden door Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders. Op het Nederlands Indische eiland Samosir werden slavernijpraktijken pas afgeschaft in 1914.