Romana Vrede wint de Prijs van de Kritiek

vr 13 okt

Acteur, schrijver en regisseur Romana Vrede wint de Prijs van de Kritiek 2023! 🎉 Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. Romana wint de prijs vanwege "haar veelzijdige en visionaire werk als podiumkunstenaar, én voor haar waardevolle bijdrage aan de theaterkritiek".

"Romana Vrede betoont zich een visionaire kunstenaar, wier werk op en naast het podium een belangrijke impuls geeft aan het Nederlands theater", schrijven de verzamelde theatercritici.

Romana maakte afgelopen seizoen samen met OTION bij ons de voorstelling Tijd zal ons leren. Deze performance, die exclusief te zien was in de Koninklijke Schouwburg, ging over de vergeten verzetshelden ten tijde van de slavernij. Bij Theater Rotterdam regisseerde Romana vorig seizoen de voorstelling The Story of Travis.

Ook is Romana samen met Ira Kip en Simone Zeefuik, initiatiefnemer van PAARS PAARS, een nieuw platform voor Zwarte kunstkritiek, waarmee ze volgens de critici hun ‘nog erg witte vakgebied doeltreffend uitdaagt én verrijkt’.

We zijn ontzettend trots dat Romana deze prijs in ontvangst mag nemen! De prijs bestaat sinds 1967 en werd eerder uitgereikt aan Orkater, De Warme Winkel, de Taskforce Creatieve Sector en Daria Bukvić.

Je leest het hele artikel op Theaterkrant ➝

Foto's: Tijd zal ons leren, fotografie Bete van Meeuwen