Tijd zal ons leren

Het Nationale Theater | Romana Vrede

In de week rond Keti Koti 2023 eren Romana Vrede en OTION de helden uit het verzet tegen de slavernij. Want net zo lang als er slavernij bestond, was er verzet. In Tijd zal ons leren brengt Romana haar persoonlijke verhaal en dat van de helden, onder begeleiding van livemuziek van OTION, naar het toneel. Een week lang exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg!

De hele week waren er na de voorstelling afterparty's. Op sommige dagen was er ook voorafgaand aan de voorstelling al wat te zien en beleven in de schouwburg.

Van podcast naar Schouwburg

Tijd Zal Ons Leren vertelt over de vergeten verzetshelden tegen de slavernij. Het zijn verhalen over Afrika, de Amerika’s en de Caraïben, maar ook uit Europa en Azië. Over Tula, de Marrons, One-Tété Lohkay, de Bandanezen, Georges Biassou, Dutty Boukman en nog vele andere verzetshelden. Na een podcast, talkshow én tv-programma komt Tijd Zal Ons Leren nu naar het theater, zeven keer exclusief in de Koninklijke Schouwburg. Erik Whien (Sea Wall, Every Brilliant Thing) tekent voor de regie.

"De afgelopen twee jaar verzamelde ik de verhalen van 187 verzetsstrijders tegen de slavernij: bekend en onbekend, bijna-vergeten, vaak verzwegen. Deze mensen stierven veelal anoniem als 'criminelen', 'opstandelingen' of 'ongehoorzamen'. Hun verhalen zijn lang niet allemaal op papier gezet: ze zijn doorgegeven als orale overleveringen of mythe, wat wetenschappers of historici niet beschouwen als 'geloofwaardige bronnen'.

Daarom is het maar goed dat ik een kunstenaar ben. Ik maak de geschiedenis rijker met verbeeldingskracht en noodzaak. Tijd Zal Ons Leren is een persoonlijk verhaal over houvast vinden in het heden door een nieuw perspectief te ontwerpen op het verleden.

Zoals de Nigeriaanse auteur Chinua Achebe schreef in The Art of Fiction: 'totdat de leeuwen hun historici hebben, zullen de verhalen over de jacht altijd de jager verheerlijken.'"
- Romana Vrede

"Met haar vertelkracht, haar poëtische teksten en haar vermogen om het persoonlijke en het grote te verbinden, weet Vrede te raken en ontroeren."
- ★★★★★ NRC

"Direct weet zij de zaal in te pakken met haar bezwerende spreektrant, haar stemverheffingen, sierlijke motoriek en handgebaren."
- ★★★★ Volkskrant

"(...) een ijzersterke reis door de tijd, van het slavernijverleden naar het slavernij heden"
- ★★★★★ I Love Theater

"Romana Vrede vuurt haar teksten ritmisch de zaal in, met melodieuze stem zingt en declameert ze. Ieder woord is raak. Ze vertelt over bekende en onbekende verzetsstrijders tegen de slavernij en speelt alsof de verhalen, de herinneringen en overpeinzingen ter plekke in haar opkomen. Volkomen in het hier en nu, waardoor de zaal haast met haar mee ademt."
- Theaterkrant

Meer over Tijd zal ons leren

Tijd Zal Ons Leren is begonnen als openbaar onderzoek. In een vijfdelige talkshow onderzocht Romana Vrede samen met performance artists OTION, die ook de muzikale begeleiding verzorgde, de verhalen van verzetshelden uit onze koloniale tijd. Met hun talkshowgasten, bestaande uit verschillende experts en kenners uit de diaspora, verdiepten ze zich in verhalen van Afrika, de Amerika’s en de Caraïben tot Europa en Azië. Er kwamen verhalen langs over Tula, de Marrons, Samori Ture, de Bandanezen, Georges Biassou, Dutty Boukman en nog vele andere verzetshelden. De talkshows zijn opgenomen en online gestreamd, vermaakt tot podcasts en er kwam een gelijknamig tv-programma in samenwerking met de VPRO. 

Nu komt Tijd Zal Ons Leren naar het toneel in de vorm van een bijzondere performance. Met de woorden van Romana en de muzikale voordrachten van OTION herschrijven we precies 150 jaar na de afschaffing van de slavernij de Nederlandse koloniale geschiedenis vanuit het perspectief van het verzet. Ben jij er ook bij?

De talkshows en podcasts kunnen nog steeds bekeken en beluisterd worden! Klik verder in de blokjes hieronder en bekijk de content.

Over Romana Vrede

Romana Vrede (Paramaribo, 1972) is theatermaker, schrijfster en acteur. Ze heeft gespeeld in verschillende tv-series en speelfilms en debuteerde in 2020 als auteur met de roman De nobele autist, die is gepubliceerd door De Arbeiderspers. Onder de vleugels van Het Nationale Theater speelde ze de afgelopen jaren onder andere in De Eeuw van mijn Moeder, The Nation en Trojan Wars. Met de voorstelling The Story of Travis van Theater Rotterdam en Well-Made productions maakte Romana een prachtig regiedebuut. De voorstelling ging afgelopen maart in première en werd lovend ontvangen door zowel het publiek als de pers. 

Dit jaar zal Romana Vrede tijdens Keti Koti het verhaal van Tijd Zal Ons Leren ten tonele brengen. Ze wordt hierin begeleid door OTION, master of sceneries.

Credits

concept, tekst en spel Romana Vrede
muziek en spel OTION, master of sceneries
regie Erik Whien

scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
kostuum Rebekka Wörmann & Nen Xavier
licht Julian Maiwald
dramaturgie Remco van Rijn en Simone Zeefuik
regieassistentie Rodney Verhoeven

techniek Paul in het Veld, Marco Alibux, Wil Caspers en Ivo Pas
marketing Macy Pole
pers Koen Waanders
productie Rodney Verhoeven (productieleider), Brechje Weerd (productiemedewerker)
productie randprogramma Stephanie Soemanta en Wilma Heerings
decor Het Nationale Decoratelier, Showtex Nederland

met dank aan Karim Ameur

Bekijk ook